stappenplan

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Na de winter is het vaak even schrikken: de voorheen zo strakke grasmat zit opeens vol met mos. Dit probleem is snel verholpen als je het gras gaat verticuteren. Met een verticuteermachine trek je het mos en de viltlaag uit de grasmat. Je gazon verticuteren doe je best één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Het voorjaar is het belangrijkste moment: het gras begint dan weer met groeien. Zo geef je je gazon een frisse start!

Waarom je gazon verticuteren?

In de winter en het vroege voorjaar gaat het mos vaak flink woekeren in je gazon. Zeker wanneer er veel regen valt en je gazon intensief belopen wordt, verandert de bovenlaag in een dichte, vaste massa. De wortels van het gras krijgen ademnood en onkruid en mossen krijgen de overhand. Door het gazon te verticuteren, kam je niet alleen mos en oude restjes uit de grasmat, maar snijd je ook de bodem iets open waardoor er weer lucht en voeding bij de graswortels komt.

Wanneer je gazon verticuteren?

Verticuteren doe je het best in maart of april, als het gras flink aan het groeien is. Het is aangeraden om een tweede keer te verticuteren in het najaar. Zo gaat je gazon mosvrij de winter in. In het najaar verticuteer je het gazon best in september. Op die manier kan je kale plekken nog prima bijzaaien. Laat het gras bij de laatste maaibeurt rond eind oktober zes centimeter hoog staan, zodat je gazon beschermd de winter in gaat.

Je gazon beluchten

Blijft er veel water op het gazon staan? Dan is het raadzaam om het gazon naast het verticuteren ook nog te beluchten. Dit doe je door met een riek gaatjes in het gazon te prikken. Beluchten doe je bij voorkeur eens per maand. Strooi daarna wat grof zand over de bewerkte plekken voor een betere afwatering.

Je gazon herstellen na verticuteren

Na het verticuteren kunnen er opeens kale plekken tevoorschijn komen of blijkt dat er wel erg weinig gras overblijft. Deze kale plekken herstel je snel door bij te zaaien of door in te zaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen:

  • Vul eventuele gaten op met tuinaarde of potgrond en voeg een bodemverbeteraar toe.
  • Zaai de kale plekken in met een graszaad die speciaal bedoeld is voor gazonherstel. Let erop dat je het juiste soort kiest dat aansluit bij de rest van je grasmat: schaduwgazon, speelgazon of siergazon. Graszaad voor gazonherstel ontkiemt extra snel en is voorzien van een speciale coating zodat de vogels er vanaf blijven.
  • Hark het graszaad lichtjes in en trap het zaad voorzichtig aan.

Verticuteermachine kiezen

Verticuteren kun je handmatig doen met een verticuteerhark maar dit is zwaar werk. Gemakkelijker gaat het met een verticuteermachine. Een verticuteermachine kost je geen kracht, is op diverse dieptes in te stellen en zorgt voor een gelijkmatig resultaat. Je kan kiezen voor een verticuteermachine die met de hand aangedreven moeten worden of voor een verticuteermachine die op elektriciteit of benzine werkt.

Bekijk het assortiment

Meer tuinadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik een gazon? stappenplan
gazon
Hoe leg ik een gazon aan? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in