stappenplan

Hoe zet ik een moestuinbak op poten voor in de tuin of op het balkon?

Zelf een moestuinbak op poten maken is niet moeilijk. Sterker nog: het is helemaal geen secuur werkje, bijna iedereen kan het! Volg ons stappenplan en oogst deze zomer nog je eigen groenten en kruiden.

Handig, zo’n moestuinbak op poten!

Moestuinieren in een moestuinbak is een leuke manier om te experimenteren met het zelf kweken van kruiden en groenten. Een moestuin op poten heeft als voordeel dat je hem kan neerzetten waar de zon schijnt én dat je een prettige werkhoogte hebt. Voor kinderen is het leuk omdat ze hun neus letterlijk tussen de kruiden kunnen steken. Maar ook voor mensen in een rolstoel is het een uitkomst. Aan de slag dus!

Stap 1 - Bepaal de afmetingen
stap 1

Bepaal de afmetingen

Bepaal eerst de afmetingen van je kruidenbak, plantenbak of moestuinbak. Een handig formaat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: 100 x 50 x 15/20 cm (lxbxd). De ideale werkhoogte voor een volwassene is 80 cm. Voor een beginner is één moestuinbak op poten voldoende, maar je kunt er ook meerdere naast elkaar plaatsen.

Stap 2 - Maak het frame
stap 2

Maak het frame

Begin met het frame. Hiervoor zaag je de planken eerst op maat met een afkortzaag. Je hebt in totaal 300 cm plank nodig voor het frame (2 x 100 en 2 x 50 cm). Schuur het hout mooi glad en zet het frame in elkaar met behulp van schroeven. Kies een onbehandelde houtsoort voor je moestuinbak op poten, bijvoorbeeld het duurzame Douglas hout.

Tip!

Je kan ook houten plaatmateriaal op maat bestellen en bij je thuis laten leveren, zo hoef je zelf niets meer te meten en te verzagen.

Bestel hout op maat
Stap 3 - Zaag, schuur en schroef de bodemplanken
stap 3

Zaag, schuur en schroef de bodemplanken

Het fijne van een moestuinbak op poten maken, is dat het geen secuur werkje is. De planken die de bodem dichtmaken, hoeven niet nauwsluitend tegen elkaar aan geplaatst te worden. Sterker nog: wat ruimte ertussen zorgt straks voor een betere afwatering. Plaats de bodemplanken over de breedte (en niet over de lengte) van de bak, dit zorgt voor meer stevigheid. Je hebt bijvoorbeeld 5 planken nodig van 19 cm breed. Met deze plank kom je precies uit. Zaag de planken op maat, schuur ze zo nodig en schroef ze op hun plek.

Stap 4 - Maak de poten
stap 4

Maak de poten

De poten maak je door twee planken een hoek te laten vormen. De rug-/lengterand van plank 1 (80 x 8 x 2 cm) verbind je met schroeven aan plank 2 (80 x 10 x 2 cm), zodat er een mooie, gelijke hoek ontstaat. Doe dit voor alle poten, schuur de planken indien nodig.

Stap 5 - Schroef de poten op vast aan de bak
stap 5

Schroef de poten op vast aan de bak

Zet elke poot met meerdere schroeven vast tegen de hoeken van de moestuintafel. Gebruik eventueel lijmklemmen om de poten op hun plek te houden tijdens het schroeven. Schroef de poten van binnenuit voor het mooiste resultaat.

Stap 6 - Bekleed de bak met anti-worteldoek
stap 6

Bekleed de bak met anti-worteldoek

Je moestuinbak op poten is bijna klaar! Bekleed de binnenkant (ook de zijkanten) met anti-worteldoek voordat je hem vult met aarde. Nu kun je een moestuin beginnen in je moestuinbak of kruidenbak op poten.

Zo begin je een moestuin

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe leg ik een moestuin aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een moestuin aan? stappenplan
Tutorial - Tuin - Tips voor het kweken van kruiden - Thumbnail
Tips voor het kweken van kruiden stappenplan
nestkastje-maken-gamma
Hoe maak ik zelf een vogelhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in