keuzehulp

Hoe kies ik de juiste tuin omheining?

Het kiezen van een schutting of omheining is niet altijd even eenvoudig. Niet alleen de uitstraling van de schutting verschilt maar ook de producteigenschappen zijn divers. Bij GAMMA heb je volop keuze uit verschillende materialen voor je schutting. Of je nu een schutting wilt plaatsen van hout, tuingaas of natuurlijke materialen: voor ieder wat wils. Bij veel tuinschermen –en materialen vind je ook bijpassende poorten en accessoires. Zo zorg je voor een mooie afbakening, creëer je privacy en maak je je tuin helemaal af.

Soorten omheining

Houten schuttingen: verschillende houtsoorten

Geïmpregneerd hout

Al het grenen- en vurenhout bij GAMMA is onder hoge druk geïmpregneerd. Dit is een beschermlaag, waardoor het hout weerbaarder is tegen verrotting door schimmels en insecten. Impregneer geeft het hout een natuurlijke groenbruine kleur. Grenenhout is vervaardigd uit dennen en vurenhout uit sparren. Vurenhout is daarom een egaler en rustiger, waardoor het beter te behandelen is.

Afkomst: (Noord) Europa

Onderhoud: Behandel geïmpregneerd hout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een tuinbeits. Dit hout is tevens uitermate geschikt om te schilderen in de gewenste kleur.

Verwachte levensduur: 10 jaar

Bekijk het assortiment

Hardhout

Hardhout is een zeer duurzame houtsoort en heeft weinig onderhoud nodig. Uniek aan hardhout is de mooie roodbruine kleur.

Afkomst: Zuid-Amerika en Azië

Onderhoud: Behandel hardhout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een vochtregulerende transparante buitenbeits.

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

Douglas hout

Douglas is een sterke naaldhoutsoort met een zeer lange levensduur. Door de gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar in ons natte klimaat. Daarnaast heeft een hout een mooie warme kleur.

Afkomst: Noord/West Europa

Onderhoud: Behandel Douglas hout voor kleurbehoud en een langere levensduur met een vochtregulerende transparante buitenbeits.

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

HKC

Hout Kunst Composiet combineert de beste eigenschappen van houtvezels en kunststof, waardoor het onderhoudsarm is. HKC is duurzaam, recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk. In de loop der tijd kan dit materiaal wel verkleuren.

Afkomst: Azië

Onderhoud: Onderhoudsvrij

Verwachte levensduur: 15 jaar

Bekijk het assortiment

Houtbeton schutting: duurzame omheining

Op zoek naar een schutting die lang meegaat? Dan kun je kiezen voor een houtbetonschutting: houten schermen die rusten op een betonnen onderplaat, aan elkaar bevestigd met betonnen palen. Hierdoor staat het hout minimaal 20 cm van de grond en is de kans op houtrot veel kleiner. Bovendien kun je er een bijpassende poort bij uitzoeken.

Bekijk het assortiment

Tuingaas: speelse doorkijk in je schutting

Met een trellisscherm of een gaaspaneel maak je een speelse doorkijk in je schutting. Je kunt er natuurlijk ook klimplanten in laten groeien. Gaas en trellisschermen zijn daarnaast een ideale basis voor de bevestiging van natuurmatten, zoals een rol van wilgentenen. Bij GAMMA heb je keuze uit gaaspanelen met of zonder houten rand of trellisschermen die volledig van (verduurzaamd) hout zijn gemaakt.


Tuinhout bij GAMMA

  • Tuinhout is bij GAMMA altijd duurzaam verkregen.
  • Na productie wordt het hout terug gedroogd. Hierdoor is het hout minder gevoelig voor krimpen en uitzetten en verkleint de kans op schimmeling van het hout.
  • Houd er wel rekening mee dat hout leeft en door het weer toch kan uitzetten of krimpen. Daarom worden bij GAMMA altijd circa maten voor tuinhout gecommuniceerd.
  • Hout bevat hars, dat uit de vlammen en knoesten van het hout kan komen bij warm weer.
  • Tuinhout zal ook vergrijzen na verloop van tijd, maar dit is een natuurlijk proces en heeft geen effect op de levensduur van het hout.
  • Tuinhout kan behandeld worden met een tuinbeits (zie juiste beits per houtsoort), om de kleur zoveel mogelijk te behouden en de levensduur te verlengen.

Meer klusadvies

houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
houtbeton-scherm-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm? stappenplan
tuingaas-plaatsen-gamma
Hoe maak ik een tuinafscheiding van tuingaas? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in