keuzehulp

Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet?

Een nieuwe kraan kiezen voor de keuken, badkamer of het toilet, doe je op basis van het uitzicht (vorm en materiaal) en de functionaliteit (gebruikscomfort en bediening). Bij GAMMA heb je keuze uit verschillende soorten kranen:

Bekijk alle kranen

Het uitzicht van je kraan

Qua uitzicht heb je een ruime keuze. Wil je een ronde, gebogen of rechte kraan? Daarnaast kan je kiezen uit kranen in RVS of chroom. Je keuze voor een kraan hangt vooral af van je eigen voorkeur en woonsmaak. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende kleuren voor je kraan. Kies je voor een zilverkleurige of zwarte kraan? Of heb je liever iets specialer zoals een goudkleurige kraan? Qua functionaliteit zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee kan houden, met name de hoogte van de kraan en de bediening.

De bediening van je kraan

De bediening van de kraan bepaalt het gebruiksgemak, maar ook de uitstraling van de kraan. Je hebt de keuze uit:

Kranen met hendel

Met de hendel stel je zowel de temperatuur als de kracht van de waterstraal in. Een populaire keuze voor aan de lavabo. Hou bij je keuze wel rekening dat het hendeloppervlakte groot genoeg moet zijn. Anders is een precieze regeling van temperatuur en kracht niet eenvoudig.

Kranen met draaiknop

Eén kraan, twee knoppen: één voor warm water, één voor het koud water. Vroeger was dit de meest voorkomende kraan, nu – omwille van het lagere gebruiksgemak – minder in gebruik, tenzij specifiek voor een retrolook wordt gekozen.

Kokendwaterkraan

Nooit meer wachten tot je water kookt, handig toch? Dankzij deze keukenkraan beschik je altijd direct over kokend water. De kokendwaterkraan bestaat uit een kraan op het aanrecht en een boiler voor onder de spoelbak. Voor jouw veiligheid en ie van je kinderen is elk type is voorzien van een kinderslot.

Thermostatische kranen

Eerst de temperatuur instellen, dan pas het water laten lopen. Dankzij dit type kraan is een precieze instelling van de watertemperatuur mogelijk. Populaire keuze in de douche en het bad. Een veiligheidsslot verhindert te hoge temperaturen. Comfortabel, veilig en energiebesparend.

Lage of hoge uitloop

De hoogte van de kraan bepaal je aan de hand van de gekozen spoelbak of lavabo. Bij een ondiepe lavabo kies je best voor een lage kraan om opspattend water te vermijden. Bij een hoge of net diepe spoelbak, lavabo of wastafel zorgt een hoge kraan voor extra bewegingsruimte.

Was je graag je haar aan de lavabo of vul je regelmatig emmers of grote kookpotten onder de keukenkraan? Of heb je een waskom? Kies dan voor een hoge kraan met hoge uitloop. Lage lavabokranen komen namelijk niet over de rand van een waskom.

Water besparen

Wil je een waterbesparende kraan maar niet inboeten aan comfort? Kies voor een kraan met een spaarstand. Bij GAMMA heb je de keuze uit vier spaarstanden: de eco-click, een instelbare doorstroombegrenzer, waterbesparende straalregelaar of waterbesparingsknop. Bovendien kan je verschillende kranen aankopen met ecocheques.

Bekijk alle kranen

Meer klusadvies

Kraan vervangen
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe installeer ik een mengkraan? - Thumbnail
Hoe installeer ik een mengkraan? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? - Thumbnail
Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in