inspiratie

Optimaal thuiswerken? Maak in 5 stappen je eigen thuiswerplek

Thuiswerken is het nieuwe normaal. Heb je niet de luxe van een aparte bureauruimte in huis en wil je je werk en privé toch gescheiden houden? Met dit stappenplan creëer je een rustige werkplek zodat je gefocust kan werken en niet constant je kantoorspullen hoeft te verplaatsen.

1. Kies de juiste ruimte

Werken aan je keukentafel is een optie, maar je zal zien dat het moeilijk wordt om je echt te concentreren. Bovendien moet je na het werk al je spullen weer opbergen. Het is makkelijker als je een specifiek plekje hebt om te werken. Heb je geen aparte bureauruimte of werkkamer? Dan kan je je ook een stukje toe-eigenen van de speel-, logeer-, zolder- of rommelkamer. Zelfs onder de trap in je woonkamer kan je een hoekje creëren. Met de nodige creativiteit scheid je je werkplek eenvoudig af of baken met een leuk behangpapier je werkzone af. Zo weten je gezinsleden dat dit jouw werkhoekje is.

2. Zorg voor een goede basis

Voor wie de hele dag zit, zijn een goede bureau en stoel onmisbaar. Als je bureau en stoel op de juiste hoogte zijn afgesteld, kan je fijner werken, je beter focussen en heb je minder lichamelijke klachten. Is voor jou thuiswerken een tijdelijke oplossing en moet je na de coronacrisis weer terug naar kantoor? Dan kan je ook met bestaande spullen een bureauhoek maken. Heb je nog een oud tafeltje staan? Dit kan je weer als nieuw laten lijken met een leuke decoratiefolie. Zo heb je meteen een hippe werkplek met een marmer-, kurk- of houtlook.

Natuurlijk daglicht helpt je om gefocust te blijven. Plaats daarom je bureau bij een raam of kies een plek uit waar voldoende daglicht binnenvalt. Zorg er wel voor dat het zonlicht niet rechtstreeks op je scherm schijnt. Heb je hier toch last van? Dan kan je dit oplossen met de juiste raamdecoratie. Nu de dagen korter worden, heb je ook ’s morgens en ’s avonds voldoende licht nodig. Goede bureauverlichting is dan ook onmisbaar. Met een hippe bureaulamp maak je je werkplek nóg gezelliger.

4. Verf je muren in de juiste kleur

Ook de kleur van je muren hebben een invloed op je prestaties. Welke kleuren zijn geschikt voor een thuiswerplek? Geel werkt stimulerend en reflecteert het licht dat binnenvalt in een kamer. Het is de ideale kleur voor kamers waar weinig daglicht is. Blauw is een rustgevende kleur die vrijwel overal bij past. Groen is net als blauw een ontspannende kleur en stimuleert ook je concentratie. Het is dan ook de kleur bij uitstek voor werkkamers. Een nieuw likje verf kan dus wonderen doen. Ben je niet zeker over een kleur? Test de kleur dan eerst uit op je muur met een kleurtester.

5. Organiseer je slim

Rommel leidt je snel af. Zorg dus voor een opgeruimde werkplek zodat je je beter kan concentreren. Heb je veel losse voorwerpen zoals papieren en pennen? Berg dan alles netjes op in een opbergbox. Richt je werkplek ook functioneel in. Bijvoorbeeld met een prikbord voor je agenda. Of pin je belangrijke notities erop met gekleurde punaises. Heb je meer bergruimte nodig? Installeer dan een wandrek of legplank.