draden-640x360.jpg

Zekeringen of automaten

0 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Automaten of zekeringen zijn een belangrijk onderdeel van de zekeringkast. Zij zorgen er voor dat een kring onderbroken wordt bij overbelasting of kortsluiting. Net als de differentieelschakelaars zijn ook de automaten of zekeringen belangrijke onderdelen van de zekeringkast. Zij zorgen er voor dat een specifieke kring onderbroken wordt bij overbelasting of kortsluiting.

Volt, Watt en Ampère

Als we het over zekeringen hebben, kunnen we niet rond begrippen als Volt, Watt en Ampère.

Het voltage, afgekort als volt, geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. In België staat er 230 volt op de stopcontacten. De hoeveelheid stroom die uit het stopcontact komt, hangt af van het apparaat dat is aangesloten.

Energieleveranciers tonen het verbruik vaak in kilowattuur. Deze eenheid geeft aan hoeveel kilowatts in een uur worden verbruikt. Als je bijvoorbeeld een toestel hebt van 1000 watt en deze staat één uur aan, dan heb je één kWh verbruikt. Het aantal kWh kun je uitrekenen door het aantal ampère te vermenigvuldigen met de hoeveelheid Volt (230V), en dit te delen door 1000. Het aantal Watt is gelijk aan Volt x ampère.

Het aantal ampère geeft aan wat de grootte is van de hoeveelheid stroom. Ampère is een natuurkundige eenheid. Als je bijvoorbeeld een toestel hebt van 1600 watt. Dan betekent dat het toestel 1600 watt / 230 volt = 7 ampère stroom verbruikt.

Sokkelautomaat.jpg

Automaat of zekering?

 • De term ‘zekeringen’ verwijst oorspronkelijk naar de oude smeltveligheden in elektrische installaties. Deze zekeringen (die letterlijk smolten bij overbelasting) komen nu niet meer voor en worden vervangen door automaten.
 • Automaten hoeven niet vervangen worden nadat ze in de ‘uitstand’ gesprongen zijn, maar kunnen meteen verder gebruikt worden.  
 • Tegenwoordig wordt vooral gewerkt met (sokkel)automaten. Eén sokkelautomaat beveiligd telkens 1 elektrische kring. In oudere woningen komen soms nog penautomaten voor.
   
  Belangrijk: Hou er rekening mee dat twee penautomaten nodig zijn om 1 elektrische kring te beveiligen.

De verschillende soorten automaten

Er bestaan verschillende soorten automaten, welke automaat je kiest hangt af van de toepassing en de bijhorende kabelsecties (de dikte van de kabel). Een overzicht: 

 • Voor verlichting gebruik je een automaat van 16 Ampère en een kabelsectie van 1,5mm²
 • Voor stopcontacten, huishoudapparaten (bv. koffiemachine) en middelzware toestellen (bv. wasmachine) gebruik je een automaat van 20 Ampère en een kabelsectie van 2,5mm².
 • Voor het fornuis en verwarmingstoestellen neem je een automaat van 32 of 40 Ampère en een kabelsectie van 6 mm².
 • Voor verwarming en airco gebruik je een automaat van 50 of 63 Ampère en een kabelsectie van 10 mm².

Elektriciteit leggen? Altijd nodig