700x200_elektriciteit_NL.png

Elektriciteit leggen

 

Elektriciteit komt via een netwerk van kabels en leidingen in je woning. Het netwerk zelf wordt beheerd door de distributienetbeheerder (of de elektriciteitsleveranciers). Om deze klus op een correcte en veilige manier tot een goed einde te brengen moet je rekening houden met een heleboel zaken.

In dit dossier leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan, waar je op moet letten en welke materialen je nodig hebt.

situatieschema.jpg

Elektriciteitsplan

Voor je elektriciteit gaat leggen moet je een elektriciteitsplan maken dat bestaat uit een ééndraadchema en een situatieschema. Dit schema moet verplicht aanwezig zijn bij de keuring.

 

Elektriciteitsplan
2299-header-elektriciteitskabels-343x203.jpg

Soorten kabels

Voor de elektrische aansluitingen in je woning maak je gebruik van verschillende soorten elektriciteitskabels en multimediakabels. Sorteer je kabels elke keer om deze niet doorheen te halen.

 

Soorten kabels
Aarding-aansluiten.jpg

Elektriciteit aansluiten

Voor het aansluiten van elektriciteit is het belangrijk dat de aarding in orde is en dat de zekeringkast met differentieelschakelaars en automaten goed is aangesloten met de meter.

 

Elektriciteit aansluiten
keuring.jpg

EPC keuring elektriciteit

Bij verkoop, na plaatsing van een nieuwe installatie, of na uitbreiding of renovatie van een bestaande installatie met deze gekeurd worden door een erkend controleoranisme.

 

Keuring elektriciteit
Multimeter.jpg

Onmisbaar gereedschap

Voor het leggen van elektriciteitskabels en het aansluiten van de zekeringskast heb je een aantal specifieke materialen nodig die onmisbaar zijn voor de klus.

 

Onmisbaar gereedschap
elektriciteit.PNG

Video's

In deze video's leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan, waar je op moet letten en welke materialen je nodig hebt.

 

Bekijk de video's