Kettingzaag slijpen

1 stem

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Of je nu met een elektrische of een benzinekettingzaag werkt, zorg er voor dat de messen altijd vlijmscherp zijn. Alleen zo kan je veilig en doeltreffend werken. Met behulp van een multitool is het slijpen van een kettingzaag op een mum van tijd geregeld, maar een gewone handvijl werkt ook.

Zaagblad vastzetten

Klem het zaagblad van de kettingzaag vast op je werkbank met behulp van een bankschroef.

Let op voor beschadigingen. Gebruik eventueel papier of karton om het zaagvlak te beschermen.

Gebruik de kettingrem om ervoor te zorgen dat de ketting niet meer kan bewegen over het zaagblad.

Slijpen met multitool

  • Monteer het slijphulpstuk op de multitool.
  • Stel de multitool in op het gewenste toerental. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van het slijphulpstuk.
  • Start de multitool en plaats het slijphulpstuk op de tanden van de kettingzaag. Op de vijl van het slijphulpstuk is een soort langsgeleider gemonteerd. Daarop is een lijn getekend die tijdens het slijpen steeds parallel met het zaagblad moet staan. Op die manier heb je altijd een optimale slijphoek.
  • Slijp alle tanden even grondig.
  • Omdat de tanden afwisselend naar rechts een naar links staan om goed in het hout te kunnen ‘bijten’, is het handig om eerst alle linkse tanden te vijlen en daarna alle rechtse. Hierdoor hou je ook gemakkelijker de juiste slijphoek aan
  • Rol de ketting verder over het zaagblad (kettingrem ontkoppelen) om alle tanden makkelijk te kunnen slijpen.
  • Als je een ketting een aantal keren hebt geslepen (4 tot 6 keer), worden de tanden minder stevig en kunnen de tanden afbreken bij gebruik. Controleer daarom of de tanden nog een voldoende breed draagvlak hebben. Vervang de ketting anders onmiddellijk.

Handmatig slijpen

Je kan de klus ook klaren met een handvijl en een vijlmal (om onder de juiste hoek te vijlen). Zijn de tanden van de kettingzaag helemaal bot, dan kost deze methode wel veel tijd en moeite.

Plaats de vijlmal volgens de gebruiksaanwijzing op de vijl en zorg dat de pijl op de vijlmal parallel ligt ten opzichte van de ketting.

Vijl de tanden (vaak ook beitels genoemd) van de ketting allemaal met behulp van de mal en zorg dat ze allemaal even lang blijven om een soepele werking van de kettingzaag te garanderen.

Dieptestellers slijpen

De dieptestellers van een kettingzaag zorgen ervoor dat telkens dezelfde hoeveelheid materiaal weggenomen wordt bij contact met het zaagblad.

Dat kan variëren van een halve centimeter bij harde houtsoorten tot een centimeter bij zachthout.

Na elke slijpbeurt van de snijtanden, controleer je dus best ook of de afstand tussen de snijtanden en de dieptesteller niet te groot is geworden.

Indien nodig vijl je de dieptesteller bij met een platte vijl en met behulp van een speciale mal voor dieptestellers.

Raadpleeg onze klus ‘Kettingzaag veilig gebruiken’ voor meer informatie over werken met een kettingzaag.Voor meer info over multitools, kan je surfen naar de klus ‘Werken met een elektrische multitool’.

Dit heb je nodig

  • Materialen(2)  • Gereedschappen(9)