Veelgestelde vragen over Gyproc

Veelgestelde vragen over Gyproc

Een antwoord op alle vragen over Gyproc. Welke schroeven gebruik je best? Wat is de brandbestendigheid van een Gyproc-plaat? Wanneer gebruik ik ABA-Joint en wanneer gebruik ik ABA-Joint Mix?

 

> Aan de slag met Gyproc. Bekijk het assortiment gipsplaten.

 

Wanneer gebruik ik Gyproc platen van 9,5 mm dikte en wanneer platen van 12,5 mm dikte?

Gyproc platen van 9,5 mm gebruik je bijna uitsluitend om muren te bekleden (met L-gips of op een houten lattenwerk) of in een plafond.

Voor wanden en voorzetwanden is het interessanter met Gyproc platen van 12,5 mm te werken: ze bieden een optimale stabiliteit en de verticale Metal Stud MSV-stijlen kunnen op 600 mm afstand geplaatst worden (bij 9,5 mm dienen ze elke 300 mm geplaatst te worden, dat betekent dus een besparing van 50% op de profielen bij 12,5 mm!). Bovendien hebben platen van 12,5 mm betere akoestische en brandwerende eigenschappen.

In het het Gyproc Doe-boek vind je meer info over de juiste plaatdikte.

Welke schroeven gebruik je best om Gyproc platen te schroeven?

Hiervoor gebruik je best de speciale Gyproc schroeven, want:

 • Ze zijn gefosfateerd tegen roestvorming
 • Ze zijn zelftappend en dus zonder voorboren in Metal Stud profielen te schroeven
 • Ze zijn voorzien van een speciale, perfect te voegen kop


De lengte van de Gyproc schroeven wordt bepaald door de profielen:

 • Bij montage van Gyproc platen op hout gebruik je schroeven van 25 mm lengte bij Gyproc platen van 9,5 mm en schroeven van 35 mm lengte bij 12,5 mm.
 • Bij montage op Metal Stud profielen gebruik je steeds (zowel bij platen van 9,5 mm als van 12,5 mm) schroeven van 25 mm.
Ik wil mijn zolder afwerken met gipsplaten. De "lengte" van het plafond is echter slechts 175 cm, terwijl Gyproc platen standaard 2.60 m lang zijn. Hoe beperk ik zoveel mogelijk de overschotten ?

Je hebt in dit geval twee mogelijkheden:

 1. Je plaatst de Gyproc platen dwars op de breedtemaat van 175 cm (bv. twee stroken van 60 cm en een strook van 55 cm). Het reststuk aan het einde van de eerste en tweede strook kan je dan gebruiken om de volgende strook te beginnen; op die manier beperk je het restafval tot een minimum.
   
 2. Je kiest voor de Handyboard plaat van Gyproc die speciaal ontworpen werd voor o.a. plafonds van kleine afmetingen. Deze plaat is 120 cm x 60 cm waardoor ze ook extra makkelijker hanteerbaar is, en zelfs alleen te plaatsen.
Ik wil graag dubbele beplating aanbrengen maar ik werk met platen van 60 cm breed. Hoe pak ik dit aan?

Heel eenvoudig: Je plaatst de stijlen om de 600 mm en brengt vervolgens de eerste beplating horizontaal aan. De tweede laag breng je daarna verticaal aan. Deze manier van werken geldt zowel bij een scheidingswand als bij een voorzetwand.

Wat is de brandbestendigheid van een Gyproc plaat?

De brandbestendigheid wordt niet bepaald door een individuele plaat, maar door de Gyproc constructie in zijn geheel. Je kijkt daarom altijd best naar de combinatie van gebruikte materialen.

Enkele voorbeelden:

 • Een Metal Stud-wand met aan beide zijden een Gyproc A plaat van 12,5 mm biedt een brandbestendigheid van 30 minuten.
 • Gebruik je per zijde 2 Gyproc A-platen van 12,5 mm dan wordt de brandbestendigheid 60 minuten.
 • Wil je 30 minuten weerstand tegen brand bekomen in een plafond, gebruik dan Gyproc Rf-platen van 18 mm (en het Gyproc-Plagyp systeem).
Wat zijn de voor- en/of nadelen van Metal Stud profielen en houten balken?

Zowel Metal Stud profielen als hout kunnen dienst doen als frame voor een Gyproc wand of muurbekleding.

Voordelen Metal Stud profielen:

 • Betere geluidsisolatie. Omdat metalen profielen flexibeler zijn absorberen ze de geluidsenergie beter en laten minder geluid door aan de andere kant van de wand.
 • Stabiel en gegarandeerd recht. Dit in tegenstelling tot hout dat ‘werkt’ en dus kan kromtrekken.
 • Makkelijker en sneller geplaatst. Metal Stud profielen schuif je eenvoudig in elkaar, de maatvoering hoeft niet zo nauwkeurig te zijn. Bij een houten frame moet je de profielen exact op maat zagen.
 • Praktischer om mee te werken. Via de gaten in de profielen kunnen leidingen (sanitair, elektriciteit) snel in de wand of wandbekleding geïntegreerd worden. Ook isolatiemateriaal kan je gemakkelijk tussen de profielen te schuiven.


Voordelen hout:

 • Gemakkelijk en in allerlei vormen en maten verkrijgbaar.
 • Vertrouwd en eenvoudig materiaal om mee te werken.
Hoe moet ik de MSH50-profielen bevestigen op een steenachtige ondergrond (zoals beton of chape)? Heb ik daarvoor speciale schroeven of ander materiaal nodig?

Op steenachtige ondergrond gebruik je best zogenaamde ‘vernagelbare pluggen’:

 • Plaats het profiel op de vloer en boor (door het profiel) een gat van 6 mm in de vloer op de plaatsen waar het bevestigd moet worden.
 • Klop de vernagelbare plug met een hamer in het gat (plug en kraagschroef tegelijk). De plug kan je later makkelijk weer verwijderen door ze los te schroeven.

Als je de profielen op een houten ondergrond monteert, kan je ze met gewone Gyproc schroeven bevestigen.

Mag ik eerst mijn Gyproc scheidingswand plaatsen en daarna chappen?

We raden steeds aan om eerst de natte werken te doen en dan pas de droge werken.

Moet je toch andersom te werk gaan, hou dan rekening met volgende punten:
 

 • Het gebouw moet wind- en regendicht zijn en de relatieve luchtvochtigheid in de ruimten niet hoger dan 80 à 85 % .
 • Voorzie steeds een geschikte chape-band om te vermijden dat het vocht uit de chape rechtstreeks door de gipsplaten opgenomen wordt.
 • Verlucht achteraf voldoende zodat de gipsplaten hun opgenomen vocht weer kunnen afgeven.
 • Wacht met het afvoegen van de platen zeker tot na het leggen van de chape (en alle andere natte werken) en laat deze eerst voldoende lang drogen. Zo vermijd je scheuren in het voegwerk als gevolg van vocht- of temperatuurswisselingen in de ruimte.
Hoe kan ik beoordelen of de bestaande muur poreus is of niet?

Om na te gaan of een muur sterk zuigend is, besprenkel je hem met een kwast met water. Als het water snel in de muur trekt is de muur poreus. Gebruik in dat geval eerst Gyproc Voorstrijkmiddel vooraleer L-Gips aan te brengen.

Waarom wordt L-gips, bij het kleven van Gyproc platen, op de muur aangebracht en niet op de platen?

Om de eenvoudige reden dat dit praktischer is en makkelijker werkt!

 • Per plaat van 60 cm zou het gewicht ervan met ca. 10 kg toenemen wat het plaatsen en goed positioneren ervan niet vergemakkelijkt. Als de gips al op de muur hangt kan je de platen beter hanteren.
 • Heb je bovendien Gyproc Voorstrijkmiddel aangebracht (op een poreuze muur), dan kan je de L-gips dotten meteen op de juiste plaats zetten als je deze op de muur aanbrengt. Wanneer je ze eerst op de plaat aanbrengt ben je niet zeker dat het L-gips op de juiste plaats in contact komt met de muur.
Is die zelfklevende voegband echt nodig? Is het niet voldoende om de platen te voegen met ABA-Joint zonder de tape?

Om het risico op scheurvorming tot een minimum te herleiden gebruik je beter altijd een aangepaste voegband (Zelfklevende voegband of Voegband voor binnenhoeken) te gebruiken bij het voegen van Gyproc platen met ABA-langskanten. Wil je hierover graag meer informatie, kijk dan in het Gyproc Doe-Boek.

Ik kocht net nieuwe zelfklevende voegband van Gyproc, maar die heeft slechts een lichte kleefkracht. Klopt dat?

Ja hoor, perfect normaal! De voegband is licht zelfklevend gemaakt om hem op zijn plaats te houden tijdens het aanbrengen van het voegproduct. De feitelijke hechting van de voegband met de Gyproc platen gebeurt door het voegproduct nadat het uitgehard is. Er is dus niets mis met je voegband.

Wat is het verschil tussen ABA-Joint en JointFiller 45?
 • JointFiller 45 is een voegproduct dat gebruikt wordt als eerste (vullende) laag in de ABA-voeg. Later moet je dan nog afwerken met een tweede voegproduct, bv. JointFinisher Premium of ProMix Premium.
 • ABA-Joint werd door Gyproc specifiek ontwikkeld voor de ABA-voegtechniek, zodat je zowel voor de eerste vullende laag als voor de afwerklaag slechts één-en-hetzelfde voegproduct moet gebruiken.
 • Bijkomend voordeel van ABA-Joint is dat je het voegproduct langer kan gebruiken wanneer het eenmaal gemengd is met water, namelijk 2 uur t.o.v. 45 min. voor JointFiller 45.
Wanneer gebruik ik ABA-Joint en wanneer gebruik ik ABA-Joint Mix?

De afwerkingskwaliteit is voor beide producten identiek, dus je kiest vooral op gebruiksgemak en persoonlijke voorkeur:

 • Als je het niet erg vindt zelf de voegspecie te moeten maken door een poeder in de juiste verhouding met water te mengen, dan kan je voor ABA-Joint kiezen. Bovendien kan je +/- 2 uur na de eerste laag reeds de volgende laag ABA-Joint aanbrengen.
 • Wil je echter de meest optimale samenstelling van het voegproduct bekomen en in de juiste hoeveelheid, dan gebruik je best het kant-en-klare ABA-Joint Mix. Het gebruik is immers niet zo omslachtig. De uitharding van het product duurt wel 24 uur, maar meestal is er genoeg ander werk om het voegwerk een dag te kunnen laten rusten, zodat dit geen probleem vormt.
Heeft ABA-Joint Mix dezelfde eigenschappen als ProMix Premium?

Neen, het zijn wel allebei voegproducten maar ze hebben een verschillende toepassing.

 • ProMix Premium wordt uitsluitend gebruikt als afwerklaag op Jointfiller.
 • ABA-Joint Mix doet dienst als vullende laag voor ABA-voegen én als afwerklaag. Het hoeft dus niet in combinatie met een ander product gebruikt te worden.
Hoe verwijder je gemorste Gyproc Producten zoals lijm of voorstrijkmiddel?

Als het product nog niet is uitgehard, neem je het eerst zoveel mogelijk op met een goed absorberend doek en wrijf je het oppervlak met spons en warm water schoon.

Is het product al opgedroogd, probeer dan te wrijven met spons en warm water en eventueel een detergent. Probeer het detergent wel altijd eerst uit op een onopvallende plaats om na te gaan of het oppervlak er niet door aangetast wordt.

De mate waarin een product verwijderd kan worden hangt natuurlijk af van het oppervlak waarop gemorst werd.

Tip! Denk er aan om ook gereedschap onmiddellijk na gebruik te reinigen.

Waarom is het zo belangrijk dat de Behangprimer aangebracht wordt alvorens te behangen?

Behangprimer vormt een bescherming voor de Gyproc-platen wanneer je later eventueel het behangpapier weer wilt verwijderen. Oud behangpapier wordt immers gewoonlijk met behulp van stoom of water verwijderd, terwijl Gyproc platen best zo weinig mogelijk met vocht in contact komen.

De Gyproc Behangprimer beschermt het karton en de ABA voeg tegen deze vochtigheid en maakt het mogelijk het behangpapier later nagenoeg in één keer los te maken en te verwijderen.

Wanneer je de platen niet vooraf met dit product behandelt, zal het verwijderen van het behangpapier heel moeilijk gaan, en loop je het risico de kartonbekleding van de platen te beschadigen.

Hoe kan je de gemorste Gyproc Behangprimer verwijderen?

Verwijder de gemorste Behangprimer zo snel mogelijk met een goed absorberend doek en reinig het oppervlak vervolgens met een spons en warm water.

Als het product reeds droog is, verwijder je het met een spons, warm water en detergent en/of schraap je het weg met een spatel of een mes.

Hardnekkige vlekken kan je proberen te verwijderen met aceton, maar wees hierbij voorzichtig. Aceton is niet geschikt voor sommige kunststof materialen of synthetische tapijten. Je doet daarom best eerst een test op een onzichtbare plek.

Ik wil het plafond van mijn binnenzwembad afwerken. Kan dat met Gyproc?

In een binnenruimte waar de relatieve luchtvochtigheid langdurig hoger is dan 80% (zoals bij een zwembad) kan Gyroc ook niet gebruikt worden. Een kortstondige vochtbelasting boven deze grens vormt dan weer geen probleem, op voorwaarde dat de platen tussendoor het opgenomen vocht weer kunnen afstaan aan drogere lucht (bv. in een badkamer) .

Kan ik Gyproc ook buiten gebruiken?

Nee, dat kan zeker niet. Gyproc platen en profielen kunnen alleen binnen gebruikt worden omdat ze niet bestand zijn tegen langdurige blootstelling aan vocht.

Ik heb gehoord dat Gyproc platen licht toxisch zijn. Is dat zo?

Nee hoor, je kan gerust zijn, een Gyproc plaat is niet toxisch, maar absoluut mens- en milieuvriendelijk.

Waar vind ik alle informatie over Gyproc?

Nog meer informatie, tips en handig advies over Gyproc en al zijn toepassingen vind je in het overzichtelijke Gyproc Doe-boek. Vraag er naar in jouw GAMMA winkel!