Maak je eigen kast

Maak je eigen wandrek

7 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Je eigen handige wandrek maken, dat doe je samen met GAMMA! Met dit multi-inzetbare wandrek zorg je voor een uniek touch in je interieur. Dit stappenplan helpt je om je eigen persoonlijke kast in elkaar te klussen.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.


STAP 1: Teken de gaten af

Teken met behulp van de vouwmeter, de winkelhaak en een potlood de gaten af op twee timmerpanelen van 80 x 50 cm. Blijf hierbij telkens 5 cm van de rand en zet om de 10 cm een kruisje. Zo krijg je vijf gaten in de breedte en acht gaten in de lengte van het bord.

Hieronder kan je het getekend plan vinden van één timmerpaneel met de afmeting 80x 50 cm en de afmetingen van de andere benodigdheden.

Stap 1 maak je eigen kast
2383_pegboard-700px.jpg

STAP 2: Boor de gaten

eigen kast maken stap 2

Boor vervolgens met een speedboor van 22 mm (de diameter van een bezemsteel) de gaten in het paneel. Een speedboor is ideaal om grote gaten te maken. Gebruik een winkelhaak om de boor loodrecht te houden en zo ook de gaten loodrecht te boren. Verwijder de eventuele houtsplinters en schuur licht op. Verwijder het stof. Test zeker dat de bezemsteel (deze wordt gebruikt als steun) goed in de gaten past. 

tip!

Vermijd splinters

Klem het meubelpaneel met lijmtangen op een ander stuk hout om splinters te vermijden.


STAP 3: Zaag de bezemstelen

Zaag bezemstelen, met een diameter van 22 mm, in tien stukken van telkens 22 cm lang. Controleer nogmaals dat de stukken bezemsteel goed in de gaten passen. 

Eigen wandrek maken stap 3

STAP 4: Zaag de planken voor het kastje

eigen wandrek maken stap 4

Stel je verstekzaag in onder een hoek van 45° en zaag een klein stukje van een lat in geschaafd vuren lat om een eerste hoek te bekomen. Zaag de rest van de lat nu in stukken van:

 • 2x 32,5 cm lang
 • 2x 22,5 cm lang

 

tip!

Meet de binnenmaten

De opgegeven maten zijn de binnenmaten, dit wil zeggen gemeten op de korte kant van de stukken. Draai de plankjes daarom – indien nodig – om tijdens het verzagen zodat je zeker de juiste lengte afzaagt.


STAP 5: Lijm de planken samen

Lijm de vier plankjes tegelijk tegen elkaar met houtlijm. Gebruik de winkelhaak om zo recht mogelijk te werken. Gebruik eventueel wat tape of een klem, zoals de bandspanner van Stanley, om de hoeken vast te houden tijdens het nachtje drogen. Wanneer de lijm volledig gedroogd is, schuur je het kastje op en ontstof je het goed.

Eigen wandrek maken stap 5

STAP 6: Zaag de legplankjes

eigen wandrek maken stap 6

Gebruik timmerpanelen van 120 x 20 cm en kort deze af op verschillende lengtes om legplanken van 50 cm, 40 cm en 30 cm te komen. Schuur de plankjes licht op en ontstof goed. 


STAP 7: Vernis alles

Zorg ervoor dat het hout schoon en volledig stofvrij is. Vervolgens geef je alles, de grote panelen, het kastje, de stokjes en de legplanken, twee lagen vernis. Laat goed drogen en schuur licht tussen de twee lagen. 

maak je eigen wandrek stap 6

STAP 8: Bevestig je wandrek aan de muur

20161017GammaProcesverloopKast-0197.jpg

Bevestig de twee gaatjesborden met vijzen tegen de muur. Bepaal waar je de legplanken en het kastje wilt plaatsen en stop op die plaats de nodige stokken in de gaten. Leg of hang ten slotte de plankjes en het kastje op de stokken.

tip!

Vijzen en pluggen

Afhankelijk van de muur waartegen je het wandrek wil ophangen, zal je een ander type vijs en plug nodig hebben. Advies nodig? Vraag raad aan een verkoper in één van onze winkels of lees het hier online.


Gereedschapslijst

 1. Verstekzaag of afkortzaag - Bekijk product
 2. Boormachine - Bekijk product
 3. Speedboor van 22 mm - Bekijk product
 4. Vouwmeter - Bekijk product
 5. Winkelhaak - Bekijk product
 6. Verfborstel - Bekijk product
 7. Schuurmachine - Bekijk product

Materiaallijst

 1. Timmerpanelen 120 x 20 cm - 2 stuks - Bekijk product 
 2. Timmerpanelen 80 x 50 cm - 2 stuks - Bekijk product 
 3. Lat geschaafd vuren 18 x 119 mm, 210 cm lang - Bekijk product
 4. Bezemsteel (2,3 cm) - 2 stuks - Bekijk product
 5. Meubelvernis, 500 ml - Bekijk product 
 6. Houtlijm - Bekijk product