Glaswol | isolatiematerialen

Glaswol

  • Minerale wol
  • Populair voor hellende daken
  • Hoge brandveiligheid

Wat?

Glaswol bestaat uit kwartszand, kunsthars, kalk en – uiteraard – gerecycleerd glas. Het productieproces is in grote lijnen hetzelfde als dat van rotswol en dat geldt ook voor de toepassingen.

Waar?

Glaswol bestaat in diverse uitvoeringen. De meest courante soorten zijn de rollen en flensdekens al dan niet voorzien van een dampscherm.

Waarom?

Glaswol heeft een lagere R-waarde dan kunststofisolatie waardoor je dikker moet isoleren voor hetzelfde isolatieresultaat. Maar glaswol heeft een hogere akoestische isolatiewaarde en werkt brandvertragend. Het is bovendien makkelijk aan te brengen en niet duur. Minerale wol biedt een hoge brandveiligheid en werkt brandvertragend.
 

Minerale wol heeft immers een hogere ontbrandingstemperatuur dan kunststofisolatie zoals PIR-platen. Maar ook minerale wol kan ontbranden. Glaswol ontbrandt rond 700 °C, rotswol bij 1100 °C. Bij een uitslaande brand kan de temperatuur oplopen tot 1200 °C en zal minerale wol dus ook smelten.
 

Glaswol sluit dankzij zijn soepele structuur veel nauwer aan tegen oneffen muren. Het soepele materiaal laat ook toe om gaatjes en kieren in de overgang van muur naar dak op te vullen.
 

Glaswol is minder goed bestand tegen vocht dan kunststofisolatie zoals bv. PIR-isolatie. Daardoor mag je het niet gebruiken in ondergrondse toepassingen. Indien er ergens een koudebrug ontstaat omdat er een kier is tussen dak en muur, wat vaker voorkomt bij kunststofisolatie, zal er condensatie ontstaan waardoor de isolatiewaarde daalt. Vermijd koudebruggen door goed af te dichten. Gebruik steeds aluminium tape om de overgang tussen twee flensdekens af te dichten en zorg ervoor dat ieder hoekje en iedere kier opgevuld wordt en indien nodig afgedicht met een dampscherm.