Rotswol | isolatiematerialen

Rotswol

  • Minerale wol
  • Iets duurder dan glaswol
  • Populair voor hellende daken
  • Hoge brandveiligheid

Wat?

Rotswol is samengesteld uit diabaas, kalk, briketten en vulkanisch gesteente. Het productieproces is in grote lijnen hetzelfde als glaswol en dat geldt ook voor de toepassingen.

Waar?

Rotswol is er in allerlei vormen en maten: op rol in zijn soepele vorm, als iets stuggere platen en alle mogelijke varianten daartussen. Het wordt dan ook gebruikt voor allerlei doeleinden: spouwmuren, hellende daken, plafonds en vloeren.

Voor spouwmuren zijn er halfharde platen. De meest courante toepassing zijn de zachte platen, rollen of flensdekens die je tussen de spanten van het dak aanbrengt.

Waarom?

Rotswol heeft een lagere R-waarde dan kunststofisolatie waardoor je dikker moet isoleren voor hetzelfde isolatieresultaat. Maar rotswol absorbeert veel beter (contact)geluiden en heeft dan ook een hogere akoestische isolatie omdat er meer massa is die het geluid absorbeert. Nog een voordeel: het is brandvertragend. Let hierbij toch op. Het is immers niet de vraag of iets brandt, maar eerder bij welke temperatuur. Minerale wol heeft weliswaar een hogere ontbrandingstemperatuur dan bv. PIR-isolatie, maar glaswol ontbrandt rond 700 °C, en rotswol bij 1100 °C. Bij een uitslaande brand kan de temperatuur oplopen tot 1200 °C.


Rotswol sluit dankzij zijn soepele structuur veel nauwer aan tegen bijvoorbeeld een oneffen spouwmuur. Idem voor gaatjes en kieren tussen de overgang van je muur en dak.

 

Rotswol is minder goed bestand tegen vocht dan kunststofisolatie maar is door zijn structuur wel vochtbestendiger dan glaswol. Indien er ergens een koudebrug ontstaat omdat er een kier is tussen dak en muur, wat vaker voorkomt bij kunststofisolatie, zal er condensatie ontstaan waardoor de isolatiewaarde daalt. Vermijd koudebruggen door goed af te dichten. Gebruik steeds aluminium tape om de overgang tussen twee flensdekens af te dichten en zorg ervoor dat ieder hoekje en iedere kier opgevuld wordt en indien nodig afgedicht met een dampscherm.

Wist je dat...

Een dampscherm onmisbaar is in combinatie met dakisolatie? Zo’n scherm houdt het vocht tegen dat uit je woning komt: waterdamp die je als bewoner produceert door te ademen, douchen, poetsen ... Dit scherm komt aan de ‘warme’ zijde van je minerale wol m.a.w. de binnenkant. Het sluit je isolatiepakket als het ware af. Sommige glas- of rotswolisolatie is al voorzien van een dampscherm.