Isolatiewaarde: r, rd, lamba, e-peil etc.

Isolatiewaarde: R, Rd, lambda, e-peil etc.

Wat is een E-peil?

Het E-peil drukt de globale energieprestatie uit van een nieuwbouwwoning. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een woning nodig heeft voor ruimteverwarming, de productie van sanitair warm water, elektriciteit …

Wat is een EPC?

Een EPC of Energie Prestatie Certificaat geeft met een getal weer hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger. Het resultaat is aangeduid op een kleurenbalk: groen is energiezuinig en rood energieverslindend.


Veel hangt natuurlijk af van het bouwjaar. Oude huizen scoren gemiddeld slechter. Om je een idee te geven: een woning van voor 1970 klokt gemiddeld af op 551. Een huis van na 2005 scoort 194.

Wat is een K-peil?

Het K-peil plakt een getal op het globaal isolatiepeil van je woning. Het gaat om de volledige isolatieschil: buitenmuren, vloeren, dak, vensters … en niet om de afzonderlijke constructiedelen.

Wat is de lambda-waarde?

In welke mate een isolatiemateriaal thermisch isoleert, wordt uitgedrukt door de lambda-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de geleiding. Isolatiematerialen hebben dus typisch een lage lambda-waarde. Want hoe minder het geleidt, hoe beter het isoleert. En het gaat echt om punten na de komma.

Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter een materiaal isoleert. Kurk klokt bijvoorbeeld af 0,040. PUR op 0,025. Met PUR heb je dus minder centimeters isolatie nodig om hetzelfde resultaat te boeken als met kurk.

Wat is de R-waarde of Rd-waarde?

De R-waarde of Rd-waarde duidt de warmteweerstand van een materiaal aan. Die weerstand hangt af van twee factoren: de dikte van het isolatiemateriaal (in meter) en de lambda-waarde. R is namelijk de dikte gedeeld door lambda, of R = dikte / lambda.