Wettelijke verplichtingen isolatie

Wettelijke verplichtingen isolatie

Wanneer is isoleren verplicht?

Bij nieuwbouw is isoleren verplicht. Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten op energetisch gebied en op vlak van binnenklimaat voldoen aan bepaalde eisen. Die eisen worden de EPB-eisen genoemd.


Bij grote renovaties moet je vanaf januari 2015 een E-peil van maximum 90 behalen. Dit kan door goed te isoleren. Maar ook verhuurders doen er goed aan om een huis te isoleren. Een geïsoleerd huis heeft immers een betere EPB, wat wordt vertaald in een hogere verhuurwaarde. Vanaf 2020 mag een huurwoning zonder dakisolatie niet meer worden verhuurd.

Drie niveaus

Concreet vertaalt de EPB-regelgeving zich in eisen op drie niveaus:
 

  1. Thermische isolatie-eisen, uitgedrukt in het K-peil
  2. Algemene energieprestatie, uitgedrukt in het E-peil
  3. En binnenklimaateisen zoals ventilatievoorzieningen

K-peil

Het K-peil plakt een getal op het globaal isolatiepeil van je woning. Het gaat om de volledige isolatieschil: buitenmuren, vloeren, dak en buitenschrijnwerk. Het K-peil is dus de optelsom van de verschillende constructiedelen.

Verplicht te isoleren

Voor nieuwbouw ben je verplicht om onder een wettelijk opgelegd K-peil te blijven. In je dak, muren en vloer moet dus een bepaald isolatiepakket aanwezig zijn. In hoeveel centimeters zich dat vertaalt, hangt af van de isolatiematerialen.

Architect en EPB-verslaggever

Om uit te rekenen hoeveel je moet isoleren om het wettelijk K-peil te respecteren, doe je best beroep op een architect of een EPB-verslaggever. Deze laatste waakt erover dat jouw project aan de wettelijke energetische eisen voldoet.

Premies gekoppeld aan minimale isolatiediktes

Bij renovatie zonder bouwvergunning is het allemaal wat vrijblijvender. Als je bijvoorbeeld je dak na-isoleert, kies je zelf hoe ver je daar in wil gaan. Maar premies zijn vaak wel gekoppeld aan bepaalde isolatiediktes en andere voorwaarden. Op Livios lees je er alles over.