keuzehulp

Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet?

Je hebt de inrichting van je badkamer, toilet en keuken bepaald en hebt ook al wat meubels en sanitair op het oog. Dan kun je nu lekker achteroverleunen, toch? Think again, want er is nog iets waarover je best nadenkt: welke kraan schaf je aan voor je badkamer, keuken en toilet? Kraanwerk lijkt in het totaalplaatje misschien een detail, maar niets is minder waar. De juiste kraan past immers naadloos in het interieur van je ruimte en heeft naast een mooi ontwerp ook eigenschappen die je comfort verhogen. Met de onderstaande tips kies je met gemak de beste kraan voor je badkamer, toilet of keuken.

Welke soorten kranen zijn er allemaal?

Van keukenkranen die je dagelijkse taken vergemakkelijken tot stijlvolle wastafelkranen die je badkamer verfraaien. Kies uit een scala van ontwerpen en stijlen om elke ruimte in huis te complementeren.

Keukenkranen

Een keukenkraan gebruik je veel vaker dan je denkt: om groenten en fruit te spoelen, je handen te wassen, een kookpot te vullen, de afwas te doen … Maar ook om een emmer water te vullen en je ramen te lappen en om planten water te geven. Investeren in een degelijke keukenkraan waarvan je lang kunt genieten, is dus zeker geen overbodige luxe.

Wastafelkranen

De meeste mensen laten zich vooral door het uiterlijk van de kraan leiden wanneer ze op zoek gaan naar een exemplaar voor de wastafel. Dat komt doordat wastafelkranen vaak relatief weinig functionaliteiten hebben, aangezien ze voor specifieke taken dienen. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen, gezicht te verfrissen en je handen te wassen. Toch heb je ook hier modellen in allerlei uitvoeringen.

Douchekranen

Niets is vervelender dan onder de douche staan en plots ijskoud water over je heen krijgen. Of nog erger: kokend heet water! Gelukkig zijn de meeste douchekranen thermostatische kranen, die de watertemperatuur automatisch voor jou regelen. Superhandig én veilig, ook voor de kleinere douchehelden in je gezin.

Badkranen

De tijd dat je héél voorzichtig met je grote teen de temperatuur van het water moest testen voordat je in bad ging, is allang voorbij. Net als douchekranen zijn badkranen vandaag namelijk vooral thermostatisch, zodat je altijd zorgeloos een bad kunt nemen. Naast comfortabel en veilig is een thermostaatkraan voor je bad ook nog eens waterbesparend.

Handenwasserkraan

Een handenwasserkraan of fonteinkraan gebruik je op vele plekken: in het toilet, voor een spoelbak in de garage of voor je wastafel in de badkamer. Dit type kraan is meestal vrij compact en eenvoudig, maar toch vind je er in de meest uiteenlopende stijlen. Want ook in het toilet heb je natuurlijk liefst een kraan die bij de rest van je inrichting past.

De stijl van je kraan

Het oog wil ook wat. Dat is bij een kraan niet anders! Maar hoe vind je nu een kraan die bij het interieur van je badkamer, keuken of toilet past?

Over het algemeen kun je kiezen uit kranen met een klassiek of modern uiterlijk. Klassieke of landelijke kranen stralen een heel nostalgisch gevoel uit en hebben vaak gebogen lijnen en sierlijke details. Ze doen het – uiteraard – goed in een ruimte met een landelijke inrichting, maar zeker ook in een vintage interieur. Moderne kranen zijn daarentegen kranen zonder poespas, met een minimalistisch ontwerp en strakke, rechte lijnen. Met deze stijl kun je erg veel richtingen uit.
Daarnaast kijk je ook naar het materiaal en de kleur van de kraan om te bepalen of ze bij je wastafel, bad, douche of lavabo past. Heb je een klassiek, vrijstaand bad met kraaienpoten? Dan is een bronzen of gouden kraan in messing zeker een goed idee. Ben je de andere richting uitgegaan, met een strakke, moderne regendouche of wastafel? Dan opteer je beter voor een zilverkleurige kraan in roestvrij staal of chroom. Ook zwarte kranen kom je vaak tegen in moderne en industriële badkamers en keukens.

Tip!

Voor een consistente look doorheen je woning, kies je voor kranen uit dezelfde serie. Zo ziet je kraanwerk er ‘net als in de boekjes’ uit.

Opbouw- en inbouwkranen

Vergeet je ook niet te bepalen welke montage jouw voorkeur heeft? Zo kun je voor een inbouwkraan gaan, waarbij het binnenwerk netjes in de muur verwerkt zit. Je kraan lijkt zo rechtstreeks uit de muur te komen. Een wandkraan bevestig je dan weer aan je muur en een ‘standaard’ kraan monteer je rechtstreeks op je wastafel, lavabo of gootsteen. Wat bij jou past, dat is een kwestie van smaak.

Hoe monteer ik een kraan?

Bediening en functionaliteiten van je kraan

Het ontwerp van een kraan is één ding, maar ze moet natuurlijk ook gemakkelijk te bedienen zijn én je dagelijks comfort verhogen. We delen enkele eigenschappen en functionaliteiten waarop je kunt letten.

Kranen met hendel

Met een hendel stel je zowel de temperatuur als de kracht van de waterstraal in. Net wat je nodig hebt aan de lavabo of wastafel. Houd er bij je keuze van een kraan wel rekening mee dat het hendeloppervlakte groot genoeg moet zijn. Zo kun je watertemperatuur en -kracht heel nauwkeurig regelen.

Kranen met draaiknop

Eén kraan, twee knoppen: de ene voor warm water en de andere voor koud water. Vroeger was dit de meest voorkomende kraan, maar nu kom je ze vanwege het lagere gebruiksgemak minder vaak tegen. Tenzij je natuurlijk specifiek voor een retrolook kiest!

Kokendwaterkraan

Nooit meer wachten tot je water kookt, handig toch? Dankzij deze keukenkraan beschik je altijd direct over kokend water. De kokendwaterkraan bestaat uit een kraan op het aanrecht en een boiler voor onder de spoelbak. Voor jouw veiligheid en ie van je kinderen is elk type is voorzien van een kinderslot.

Thermostatische kranen

Eerst de temperatuur instellen, dan pas het water laten lopen. Dankzij dit type kraan is een precieze instelling van de watertemperatuur mogelijk. Populaire keuze in de douche en het bad. Een veiligheidsslot verhindert te hoge temperaturen. Comfortabel, veilig en energiebesparend.

Kies de juiste kraanhoogte

De hoogte van je kraan bepaal je aan de hand van je wastafel of spoelbak. Bij een ondiepe lavabo kies je bijvoorbeeld best voor een lage kraan om opspattend water te vermijden. Bij een diepe wastafel of waskom zorgt een hoge kraan dan weer voor extra bewegingsruimte. Handig als jij vaak je haar wast aan de lavabo of als je ook emmers onder de gootsteen wilt vullen. Waarschuwing: zo heb je voortaan geen excuus meer om je auto niet zelf te wassen.

Heb jij een waskom? Kies dan voor een hoge kraan met hoge uitloop. Lage lavabokranen komen namelijk niet over de rand van een waskom.

Water besparen? Jazeker!

Wil je een waterbesparende kraan, zonder aan comfort in te boeten? Kies dan een kraan met een spaarstand. Bij GAMMA krijg je de keuze uit vier spaarstanden: de eco-click, een instelbare doorstroombegrenzer, waterbesparende straalregelaar of waterbesparingsknop. Bovendien kun je verschillende kranen met ecocheques aankopen.

Bekijk alle kranen

Meer klusadvies

Tutorial - badkamer - Hoe installeer ik een mengkraan? - Thumbnail
Hoe installeer ik een mengkraan? stappenplan
Thumbnail kleine badkamer inrichten
Een kleine badkamer inrichten in een grootse stijl? Zo doe je dat! inspiratie
Thumbnail badkamer renoveren
Een badkamer renoveren doe je zo: tips voor een zorgeloze badkamerrenovatie stappenplan
Kraan vervangen
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
inloopdouche-maken-gamma-app
Hoe maak ik een inloopdouche in mijn badkamer? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? - Thumbnail
Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in