stappenplan

Hoe herstel ik mijn gazon?

Door het veelvuldig betreden van een gazon of na het verticuteren, kunnen er kale plekken in het gras ontstaan. Het gazon herstellen door bijzaaien zorgt ervoor dat je weer een mooi en egaal gazon krijgt.

Het gazon herstellen

De grasplantjes in een gazon hebben heel wat te verduren. Na de winterperiode kunnen er gemakkelijk slijtplekken in het gazon ontstaan omdat de bevroren grasmat extra kwetsbaar is. Kale plekken in het gazon zullen het snelst verschijnen op de plekken waar de betreding het meest intensief is. Vaak zie je kale plekken dan ook opkomen onder een schommel of klimtoestel of er ontstaat opeens een slijtpaadje richting de tuinpoort. Ook na het verwijderen van onkruid of molshopen kunnen er kale plekken achterblijven in de grasmat. Na het verticuteren in het voorjaar kan het gazon opeens erg dun en doorzichtig worden. Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen. Wees er snel bij, anders worden de kale plekken ingenomen door mos of onkruid.

Kale plekken bijzaaien

In het voorjaar of in het najaar kun je kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien of doorzaaien. De bodemtemperatuur is dan hoog genoeg en er is genoeg vocht beschikbaar. Gras bijzaaien doe je zo:

Stap 1 - Gras maaien
stap 1

Gras maaien

Voordat je het gras gaat bijzaaien, is het slim om het gras eerst te maaien. Na het gras maaien is er meer kale grond zichtbaar, waardoor je precies ziet waar de kale plekken in het gras zitten.

Stap 2 - Grond losharken
stap 2

Grond losharken

Trek de kale plekken met een hark oppervlakkig open en verwijder zo nodig onkruiden, stenen en oude grasresten. Zitten er bruine of gele plekken in het gazon? Steek de slechte delen dan eerst uit met een spade; doe dit zo diep dat je de graswortels meeneemt.

stap 3

Vul de gaten met nieuwe grond

Vul de gaten en kuilen in het gazon op met tuinaarde of potgrond. Meng eventueel wat bodemverbeteraar of compost door de ondergrond, zo houdt de aarde het water beter vast en drogen de graszaden minder snel uit. Egaliseer de grond zoveel mogelijk.

Tip!

Zitten er veel hobbels en bobbels in het gras? Deze oneffenheden kun je wegwerken door een dressing over het gazon aan te brengen. Een dressing bestaat bij voorkeur uit zes delen grof zand en vier delen goed verteerde compost, vermengd met organische meststoffen. Strooi dit mengsel in een flinke laag over het gazon en hark het egaal uit. Het gazon krijgt hierdoor meteen extra voeding en een betere structuur waardoor een mooie, dichte grasmat ontstaat.

Stap 4 - Gras bijzaaien
stap 4

Gras bijzaaien

Zaai de kale plekken in met een graszaad dat speciaal bedoeld is voor gazonherstel. Let erop dat je het juiste soort kiest dat aansluit bij de rest van je grasmat: speelgazon of siergazon. Graszaad voor gazonherstel ontkiemt extra snel en is voorzien van een speciale coating zodat de vogels er vanaf blijven. Hark het graszaad lichtjes in en trap het zaad voorzichtig aan.

Stap 5 - Nazorg
stap 5

Nazorg

Let erop dat de grond na het bijzaaien de eerste maanden niet uitdroogt. Gebruik zeker in het begin een sproeier met een broes en besproei het gazon niet te lang achter elkaar. Zorg in elk geval dat de pas ingezaaide plekken geen modderpoel worden, anders spoelen de zaden op een hoopje. Betreed de ingezaaide plekken de eerste twee weken niet. Maai het gazon pas weer als het gras zo’n 10 cm hoog is. Stel de grasmaaier af op circa 4 cm en zorg dat de messen goed scherp zijn.

Benodigdheden

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in