stappenplan

Tips voor het kweken van kruiden

Kruiden zijn mooie sierplanten voor de tuin en de smaakmakers van de keuken. Wil je kruiden kweken in eigen tuin, dan kun je zelf kruiden zaaien of kant-en-klare planten kopen. Waar je ook voor kiest, zelf kruiden kweken kan iedereen!

Kruiden kweken in volle grond

Verse kruiden uit eigen tuin zijn gezond en vooral erg lekker om gerechten mee op smaak te brengen. Ga je kruiden kweken in de volle grond, dan kun je het beste kiezen voor winterharde kruidenplanten zoals bieslook, oregano, laurier, salie, maggikruid en citroenmelisse. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er jaren van.

Ga je wintergroene kruiden kweken zoals rozemarijn en tijm, dan kun je er zelfs het hele jaar van blijven knippen! Deze struikjes zijn ook erg geschikt om als lage haag aan te planten, bijvoorbeeld om de tuinborders van een moestuin mee te versieren. Telkens wanneer je er langs loopt, komen er heerlijke geuren vrij.

Pas op met munt in de volle grond; hoewel dit kruid veelzijdig te gebruiken is, woekeren de wortels alle kanten op. Door de plant met pot en al in de tuin te planten, is dit probleem verholpen.

Kruiden verzorgen

Kruiden kweken is erg makkelijk, je hoeft er eigenlijk nauwelijks iets aan te doen. Geef tijdens het groeiseizoen speciale mest voor kruiden- en groenteplanten en geef alleen water als het echt nodig is, bij aanhoudende droogte bijvoorbeeld.

Mediterrane kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn en salie staan graag op een zonnige en beschutte plek. Nog belangrijker is misschien wel dat de grond doorlatend is. Op kleigrond zullen ze het dus niet redden.

Kruiden kweken in potten en bakken

Ook met wat minder ruimte kun je kruiden kweken. Een verzameling potten bij de keukendeur maakt het makkelijk om snel even wat kruiden voor het eten te plukken. Op een balkon of dakterras kun je op deze manier een minikruidentuin samenstellen.

Probeer naast winterharde kruiden zeker eens eenjarige kruiden uit zoals koriander, Oost-Indische kers, komkommerkruid en basilicum. Veel eenjarige kruiden kun je nog lang zaaien. Zo kun je in de zomer nog rucola zaaien en in de herfst zelfs nog peterselie zaaien – om er in de winter van te kunnen oogsten.

Let op dat kruiden in pot wel wat meer verzorging vragen.Ze hebben regelmatig een slok water nodig. Geef ook geregeld vloeibare mest want in potten spoelen voedingsstoffen sneller uit.

Kruiden kiezen

  • Bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, lavendel en oregano zijn niet alleen lekker in de keuken maar lokken ook veel bijen en vlinders naar je tuin. Bijen zijn dol op tijm. Uiteraard moeten ze wel de tijd krijgen om in bloei te komen. Knip daarom later in het seizoen met mate en laat de bloemen zitten.
  • Maggiplant (Lavas) is dé smaakmaker van een boerengroentesoep.
  • Koriander smaakt heerlijk in oosterse gerechten. Korianderzaad kun je ook in de keuken gebruiken, net als de zaden van venkel en dille. Oogst de zaden in de herfst.
  • Basilicum doet het goed in Italiaanse tomatensauzen of in een salade met mozzarella. Geef basilicum een beschutte, warme plek maar zet de plant niet pal in de felle middagzon.
  • Liefhebbers van thee kunnen hun hart ophalen aan de familie munt. Er zijn heel veel verschillende smaken zoals chocolademunt, appelmunt, citroenmunt, aardbeienmunt, pepermunt, gembermunt, banaanmunt en ga zo maar door.

Kruiden drogen

Ook in de winter van de zomerse geuren genieten? Pluk de kruiden op een droge dag en hang de takjes ondersteboven in bosjes te drogen. Geschikte kruiden voor deze droogmethode zijn lavendel, rozemarijn, munt, citroenmelisse, tijm en salie.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe leg ik een moestuin aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een moestuin aan? stappenplan
Tutorial - Tips voor het kweken van aardbeien - Thumbnail
Tips voor het kweken van aardbeien stappenplan
Dit stappenplan komt voor in