keuzehulp

Wat doe ik met de verf en kwasten na het schilderen?

Na het schilderen van uw binnenmuur of plafond zit de klus er nog niet op: waarheen met oude verfresten? Hoe bewaar je verf en verfgereedschap? En hoe reinig je geschilderde binnenmuren?

Verfgereedschap reinigen

Maak de borstels, rollen en verfbakjes meteen schoon na gebruik.

  • Zorg dat je het reinigen van je borstels buiten gebeurt of in een ruimte doet waar verfspatjes geen kwaad kunnen
  • Schraap eerst zoveel mogelijk verf terug in de pot.
  • Watergedragen verf: laat het gereedschap weken in een emmer met lauwwarm water en was het goed uit met een beetje zeep.
  • Solventgedragen verf: was het gereedschap eerst uit met white spirit en was het dan goed uit met warm water en een beetje zeep. Doe dit in een emmer of een potje. Spoel de verf en het water niet door de gootsteen.
  • Spoel steeds goed na en schud het water er zo veel mogelijk af.
  • Hang borstels en rollen altijd op om ze te drogen, zo raken de haren niet beschadigd.
Tip!
  • Controleer ook de ruimte en omgeving (bv. plinten, kozijnen, deur) meteen op eventuele verfvlekken en spatten en verwijder deze zo snel mogelijk met warm water of white spirit en een doek.

  • Wist je dat bij het schoonspoelen van een borstel of roller onder de kraan ongeveer 10.000 liter oppervlaktewater vervuild wordt? Je oude rol wegdoen/inleveren en vervangen door een nieuwe is in principe beter voor het milieu!

Verfgereedschap bewaren

Borstels moeten opgehangen of plat worden opgeborgen. Zet ze zeker niet rechtop want dan kunnen de haren gaan ombuigen. Rollen bewaar je altijd opgehangen om te vermijden dat de vezels geplet worden. Dit doe je natuurlijk best buitenshuis

Verf bewaren

  • Berg potten met resten verf altijd op in een koele maar vorstvrije ruimte. De meeste verf kan tot 2 jaar bewaard worden.
  • Sluit het deksel goed zodat er geen lucht bij de verf kan. Zo vermijd je velvorming op de verf.
  • Giet kleine resten over in een kleinere pot, zodat er ook minder lucht bij de verf kan. Kleef een etiket op de pot met alle informatie over de verf.
Tip!

Als er toch een vel op de verf gekomen is kan je deze ook nog gebruiken. Verwijder het vel voorzichtig en roer de verf goed op. Giet de verf eventueel door een zeef of oude nylonkous om kleine stukjes of onzuiverheden te verwijderen.

Waarheen met oude verfresten en verfafval?

Giet verfresten die je niet wilt bewaren nooit door de gootsteen of in het riool maar breng ze naar het containerpark. Denk aan het milieu. Doe dit zowel bij solventgedragen als bij watergedragen verf. Ook lege verfblikken horen niet bij het gewone afval maar bij het Klein Gevaarlijk Afval op het containerpark. Solventresten (bv. white spirit) mag je ook nooit in de gootsteen gieten. Laat ze indrogen en breng ze naar het containerpark.

Reinigen van geschilderde binnenmuren en plafond

Verwijder vuil en vlekken op muren en plafond altijd zo snel mogelijk.

Zijdeglans en hoogglans verf zijn makkelijker te reinigen dan matte en poreuze verf omdat je het vuil hier meer in de porieën zal wrijven.

Gebruik steeds water en een zachte doek of spons om geverfde oppervlakken te reinigen. Dep of wrijf zacht over de vlek of vervuiling, en vermijd hard schuren om beschadiging van de verflaag te vermijden.

Bij hardnekkig vuil of vet gebruik je best een aangepast reinigingsmiddel of ontvetter. Sommige vlekken laten zich niet wegwassen (bv. alcoholstift). Gebruik in dat geval een isolerende primer en verf de muur opnieuw.

Meer klusadvies

welke-muurverf-kiezen
De juiste verf kiezen: hoe doe je dit? keuzehulp
welke-beits-kiezen
Welke beits heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
welke-primer-kiezen
Welke primer heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in