Veelgestelde vragen over binnenmuur en plafond schilderen

Veelgestelde vragen over het schilderen van binnenmuren en plafonds

Een antwoord op alle vragen over binnenmuur en plafond schilderen. Water- of solventgedragen verf? Wanneer moet je kitten? Hoe lang kan je verf bewaren?

Kies ik best water- of solventgedragen verf voor de muren?

Voor binnenmuren is watergedragen verf altijd de beste keuze. Deze verf is geurarm, beter voor het milieu, snel droog en overschilderbaar en het gereedschap kan je gewoon reinigen met water.

Moet ik mijn nieuw gepleisterde muur schuren voor ik hem verf?

Nee, bij een nieuw gepleisterde muur volstaat het om eventuele korrels of oneffenheden te verwijderen met een plamuurmes, om vervolgens grondig te ontstoffen. In andere gevallen kan het nodig zijn om wel te schuren.

Kan ik de muren in de badkamer verven?

Ja hoor, op voorwaarde dat je zijdeglansverf neemt, die is makkelijk afwasbaar en goed bestand tegen vocht. Een specifieke verf voor vochtige ruimtes, zoals badkamer en keuken, gebruiken kan ook. Deze kan dan eventueel toch mat zijn.

Kan ik vochtkringen op de muur gewoon overschilderen?

Voor je begint te verven moet je er eerst zeker van zijn dat het vochtprobleem definitief is opgelost. Behandel de oude vochtplekken daarna altijd met een aangepaste grondlaag om te verhinderen dat de vlekken door de verf heen zichtbaar blijven.

Wanneer moet je kitten?

Eerst geef je de muren een grondlaag, dan kit je voegen en openingen op en tenslotte geef je twee eindlagen, ook over de kit. Om te vermijden dat de verf gaat barsten laat je de kit goed uitharden en gebruik je best altijd een overschilderbare acrylaatkit.

In welke volgorde verf ik een kamer best?

Eerst al het houtwerk (ramen, deuren, plinten), dan het plafond en dan de muren. De vloer doe je als laatste.

Hoe kan ik strepen en aanzetten op de muur vermijden?
  • Neem voldoende verf op je rol
  • Laat de verf kruisen (verticaal, horizontaal, verticaal) in vlakken van 1 m2
  • Werk een vlak helemaal af voor je het werk onderbreekt
Mag ik gewoon behangpapier overschilderen?

Als het behang nog stevig tegen de muur hangt is dat geen probleem. Bij vinylbehang doe je er goed aan om eerst een aangepaste grondlaag aan te brengen om de eindlagen goed te laten hechten.

Moet ik het gereedschap telkens reinigen tussen twee lagen door?

Nee hoor. Wikkel de borstel en rol gewoon in een plastic zak die je stevig dichtbindt en je kan ze de dag nadien gewoon verder gebruiken.

Hoe vermijd ik dat de rand van de pot vol verf komt te hangen?

Vouw een stuk aluminiumfolie over de rand. Verwijder de folie na het verven voor je de pot weer sluit.

Wanneer moet ik de afplaktape verwijderen?

Altijd meteen na het verven, als de verf nog nat is. Zo vermijd je beschadigingen aan de verf.

Waarom koop je best gereedschap van een goede kwaliteit?

Een kwalitatieve borstel verliest minder snel haar, verdeelt de verf beter over het oppervlak waardoor je minder kans op strepen hebt, en zal ook veel langer meegaan. Op termijn dus altijd de beste koop!

Mag ik verfresten van watergedragen verf door de gootsteen spoelen?

Nee! Zelfs watergedragen verf bevat nog stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Je brengt de verfresten dus best naar het containerpark.

Hoe lang kan ik verf bewaren?

Op een koele, vorstvrije plek kan je verf makkelijk tot twee jaar lang bewaren.

Wij willen onze muren een nieuw kleurtje geven maar de oude kleuren zijn erg donker. Is dat een probleem?

Nee hoor! Als je eerst een primer aanbrengt zal de oude kleur zeker niet doorslaan naar de nieuwe eindlagen. Zo ben je verzekerd van een schitterend eindresultaat. Ook het schilderen zelf zal een stuk vlotter verlopen, met minder kans op strepen, aanzetten en een vlekkerig effect door inzuiging. Als je de grondlaag/primer bovendien laat aankleuren in de gewenste kleur, telt ze meteen als volwaardige eindlaag.

Kan ik niet gewoon één extra dikke verflaag aanbrengen in plaats van twee gewone lagen?

Dat is geen goed idee. Een dikke verflaag zal alleen aan de oppervlakte drogen en in de diepte lang zacht blijven. Daardoor kan de verf uitzakken en zal het eindresultaat niet mooi egaal zijn.

Als ik een muur geverfd heb zie je na droging nog altijd strepen. Wat doe ik verkeerd?

Waarschijnlijk verdeel je de verf niet genoeg. Verf dus niet gewoon steeds in één richting (bv. van onder naar boven) maar werk kruislings: de verf eerst verticaal opzetten, dan horizontaal uitrollen en ten slotte een laatste keer verticaal narollen. Een andere veel gebruikte fout is te laat nog een keertje door de verf rollen. Als de verf eenmaal begint te drogen maak je zo strepen die niet meer weg gaan.

Zou ik de tegels in mijn badkamer ook kunnen schilderen?

Zeker! Op voorwaarde dat je een aangepaste grondlaag/primer gebruikt om de gladde, en vaak glanzende, ondergrond voor te bereiden kan je faiencetegels in je badkamer, keuken of toilet perfect schilderen.

Ik heb een mooie bakstenen muur die ik liever niet wil schilderen. Maar hoe voorkom ik dat hij steeds stof afgeeft?

Met een kleurloos fixeermiddel kan je een muur van ruwe baksteen of façadesteen perfect behandelen. De muur krijgt hierdoor een zachte glans.