Veelgestelde vragen over buitenmuur schilderen

Veelgestelde vragen over buitenmuur schilderen

Mosvorming verwijderen? Crepi overschilderen? Wat is de beste periode om buiten te schilderen? Vind een antwoord op alle vragen over buitenmuur schilderen.
Mag ik de buitenmuren schilderen met verf die bedoeld is voor binnen?

Doe dat maar liever niet. Binnenverf is niet bestand tegen de verschillende weersomstandigheden buiten. Je verfwerk zou niet lang meegaan.
Buitenverf binnen gebruiken is geen probleem.

Hoe weet ik of de oude verflaag op de gevel watergedragen of solventgedragen is?

Doe wat alcohol op een watje en wrijf er mee over de verf. Wordt de laag zacht en kleverig dan is het watergedragen verf. Als er niets gebeurt is de verf solventgedragen.

Waarom moet ik een grondlaag aanbrengen op een buitenmuur?

Een primer zorgt er voor dat de verf van de eindlagen goed zal hechten aan de specifieke ondergrond,. Je verbruikt bovendien minder verf en het resultaat is duurzamer. Kies altijd een primer die is aangepast aan de specifieke ondergrond.

Kan ik watergedragen verf verdunnen met water om het aanbrengen van de verf vlotter te laten gaan?

Verdunde verf zal makkelijker uitrollen, maar ook minder goed dekken. Voor een mooi en duurzaam resultaat is dan vaak nog een derde eindlaag nodig.

Mag ik de buitenmuren schilderen als het pas geregend heeft?

Wacht altijd minstens twee dagen voor je begint te verven na een regenbui. Voor een goed resultaat is het immers erg belangrijk dat de ondergrond volledig droog is. Als de muur te vochtig is kan de verf niet voldoende diep indringen. Dat kan achteraf voor blaasvorming of afbladderende verf zorgen.

Hoe moet ik mosvorming verwijderen?

Verwijder het mos met een hogedrukreiniger of een harde borstel en steekmes. Behandel de muur vervolgens met een antimosproduct.

Wat kan ik doen tegen een afbladderende gevel?

Waarschijnlijk heb je een vochtprobleem, bv. opstijgend grondwater, insijpeling van regenwater via barsten of scheuren, een lekkende dakgoot…. Los dit probleem eerst op en wacht dan tot de muur volledig droog is voor je opnieuw gaat verven.

Ik ga de gevel schilderen met een solventgedragen verf. Hoe moet ik de rol na afloop reinigen?

Niet! Laat de rol gewoon opdrogen en breng hem dan naar het containerpark. Dat is veel beter voor het milieu dan proberen hem te reinigen!

Is het mogelijk om gevelpleister (crepi) te overschilderen?

Ja hoor! Afhankelijk van het type gevelpleister moet je wel een aangepaste afwerking gebruiken. Test ook eerst of de pleister niet verpoederd is en breng eventueel eerst een fixeerlaag aan. Hou er rekening mee dat je meer verf zult nodig hebben dan bij een gevel in baksteen omdat gevelpleister meer gestructureerd is.

Wat is de beste periode om buiten te schilderen?

De beste tijd is van april tot september. Vermijd daarbij de volle zon. Ook op dagen dat het warmer is dan 25 °C of hard waait kan je beter niet aan de verfklus beginnen.

Hoe lang moet solventgedragen verf drogen voor de muur volledig beschermd is tegen vocht en regen?

Bij een temperatuur van +/- 20°C moet je zo’n 8 uur droogtijd rekenen. Als het kouder is zal dit langer duren.