Sortering
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Rd waarde
De RD waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolerende werking. De waarde is afhankelijk van 2 factoren:
- de dikte van het isolatiemateriaal (in cm)
- de lambda-waarde (mate van geleiding, lage geleiding is hoge isolatiewaarde)
Het advies bij na isoleren is als volgt:
Dak: minimaal Rd 4
Muur: minimaal Rd 2,5
Vloer: minimaal Rd 4 (en bij vloerverwarming Rd 5)
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Dampdichte laag
Isolatie aan de binnenkant van je huis moet je (bijna) altijd voorzien van een dampdichte laag aan de warme zijde. Enige uitzondering is isoleren van een houten vloer van onderaf. Daar hoeft dat niet.
Een dampdichte laag zorgt ervoor dat de warme lucht niet naar het koude gedeelte kan stromen. In het koude gedeelte zal het vocht in de lucht condenseren en neerslaan in de constructie. Zorg ervoor dat je alle naden dicht plakt met luchtdichte tape.
Beoogd gebruik
Houten vloer
Een houtenvloer kun je het best met minerale wollen (glaswol/steenwol) isoleren zonder af te sluiten met een dampremmende folie. Om te voorkomen dat er vocht vanuit de kruipruimte de isolatie in trekt kun je een bodemfolie (folie op het zand) toepassen. Ook kun je de isolatie aan de onderkant van de vloer afdekken met Isover Klimaatfolie. Een dampdichte folie mag niet gebruikt worden vanwege kans op rotting.
Betonnen vloer
Een betonnen vloer kan met alle soorten isolatie geïsoleerd worden. Het moet natuurlijk wel in je kruipruimte passen. Een compact en flexibel isolatie materiaal is dan het handigst te verwerken. Een ongeïsoleerde betonnen vloer is het advies om een isolatiemateriaal met Rd 4 te gebruiken. Heb je een betonvloer met een paar cm piepschuim kun je Rd 3 toevoegen. Heb je vloerverwarming isoleer je vloer dan met Rd 5 bij ongeïsoleerde betonnenvloer en Rd4 bij geïsoleerde vloeren.
Let op: heb je een kwaaitaalvloer (beton): laat je vloer eerste door een expert controleren. Deze vloeren staan bekend om zogenaamde betonrot. Dit moet eerst worden opgelost, voordat je kunt isoleren.
Brandklasse
Brandklasse zegt iets over de brandbaarheid en de bijdrage aan een brand van het materiaal zelf. Klasse A is praktisch onbrandbaar en heeft geen bijdrage aan een brand. Klasse E is zeer brandbaar en versterkt een brand.
Waar je rekening mee moet houden is dat isolatiemateriaal zelden of nooit onafgedekt in huis wordt verwerkt. Een goed afgewerkte wand met b.v. gipsplaten geeft dusdanig veel extra ontsnappingstijd, dat de brandklasse van het isolatiemateriaal minder belangrijk is.
Als je het isolatiemateriaal niet afwerkt, pas dan een isolatiemateriaal met minimaal klasse B toe.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.