keuzehulp

Hoe gebruik ik een decoupeerzaag?

Met een decoupeerzaag zaag je eenvoudig alle materialen. Van houten balken tot kunststof. Hij is ook ideaal voor precisie- en bochtenwerk.

Wij geven je hier een aantal praktische tips voor het gebruik van een decoupeerzaag.

Zaagbladen

  • Het eindresultaat staat of valt met de kwaliteit van het zaagblad. Gebruik een zaagje dat geschikt is voor het te zagen materiaal (hout, metaal, keramische tegels of kunststof).
  • Per type zaagje kan je kiezen voor verschillende grofheid (aantal en grootte van de tanden).
  • Vervang het zaagje op tijd, voordat het bot of krom is.
  • Zaagbladen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden, zoals HCS (gereedschapsstaal) of HSS (snelsnijstaal). Soms zijn de zaagtanden voorzien van hardmetalen punten.

Zaagbevestiging

Bij de meeste modellen klem je het zaagje vast met een schroef of inbusbout. Het laatste verdient de voorkeur omdat een inbussleutel meer grip heeft dan een schroevendraaier. Daardoor kan je het zaagje niet alleen beter vastklemmen, je krijgt het ook weer los als je het wilt vervangen.

Steeds meer machines hebben een snel-wisselsysteem, waarbij het zaagje verwisseld kan worden zonder extra gereedschap.

Zaaggeleiding

Er staat veel kracht op het zaagblad en de zaag wordt door de wrijving behoorlijk heet. Dat kan ertoe leiden dat hij gaat wiebelen en verbuigt.

Het scheelt als het apparaat voorzien is van een steunwieltje dat het zaagblad geleidt en recht houdt. Laat de zaag het werk doen.

Zaagsnelheid

Harde materialen vereisen een hogere zaagsnelheid dan zachte materialen. Voor een decoupeerzaag met regelbare zaagsnelheid is dat geen probleem.

Pendelfunctie

  • Sommige decoupeerzagen zijn voorzien van een pendelmechanisme. In de pendelstand beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook naar voor en naar achter. Zo hapt het zaagje zich als het ware door het materiaal heen, waardoor je sneller en lichter kan zagen.
  • De intensiteit van dat pendelen is regelbaar, in 3 tot 6 standen.
  • De zaagsnede wordt echter grover, waardoor je de pendelstand voor het fijnere zaagwerk beter uit laat staan. Dat geldt ook als je harde materialen zoals metaal of kunststof gaat zagen.

Stuurmechanisme

Bij sommige modellen kan je de stand van het zaagblad veranderen met behulp van een stuurknop op het apparaat. Dat is handig bij het zagen van bochten.

Het apparaat wordt wel kwetsbaarder: als er speling in het stuurmechanisme optreedt, gaat de zaag wiebelen en wordt recht zagen moeilijker.

Voorzichtig

Zet nooit te veel kracht op een decoupeerzaag, anders verbuigt het zaagblad. Probeer scherpe hoeken niet in één keer uit te zagen, maar werk in meerdere etappes.

Verstelbare voetplaat

Als de voetplaat van de decoupeerzaag verdraaid kan worden, kan je ook in een hoek zagen.

Belangrijk voor een goed resultaat is dat je de voetplaat nauwkeurig op een bepaalde hoek kunt instellen (bijvoorbeeld 30 of 45 graden) en dat je de plaat goed kunt fixeren.

Snoerloze decoupeermachine

Ook decoupeerzagen zijn in snoerloze vorm verkrijgbaar. Zo'n accumachine is erg handig als er geen stopcontact in de buurt is. Bovendien kan je zo nooit per ongeluk het netsnoer doorzagen.

Veiligheid

Draag een stofbril als je boven je hoofd moet werken en controleer steeds of het netsnoer niet onder het te zagen materiaal doorloopt.

> Alle decoupeerzagen
> Hoe kies je de juiste decoupeerzaag?

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een kettingzaag? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een kettingzaag? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een cirkelzaag? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een cirkelzaag? keuzehulp
zaagtafel-gebruiken-gamma
Hoe gebruik ik een zaagtafel? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in