stappenplan

Je gevel cementeren? Zo pak je het aan

Is je gevel aan renovatie toe? Door een dunne cementlaag op je gevel aan te brengen, ook wel cementeren genoemd, kan je kleurverschillen of oneffenheden wegwerken. Maar hoe breng je zo’n nieuwe buitenlaag aan?

Wat is cementeren?

Bij het cementeren van je gevel breng je een dunne laag zandcement aan. Deze nieuwe laag dient om imperfecties weg te werken zoals kleurverschillen of beschadigingen. Cementeren is dus een interessante manier om je gevel een nieuwe look te geven. Je kan deze klus laten uitvoeren door een specialist, maar als je een beetje handig bent, kan je ook zelf aan de slag. Dit stappenplan helpt je op weg.

stap 1

Bepaal de gewenste uitvoering

Bij cementeren heb je verschillende opties. Je kan kiezen voor een dunne deklaag waarbij de bakstenen nog zichtbaar blijven. Zo krijgt je gevel een verzorgde, landelijke look. Wil je liever een effen look waarbij de stenen en voegen niet meer zichtbaar zijn? Dan kan je een dikker mengsel maken. Je woning ziet er zo meteen als nieuw uit en is ook beter bestand tegen vorst. Een derde optie is om het cementmengsel te kleuren voordat je het aanbrengt. Zo hoef je je gevel achteraf niet meer te schilderen.

stap 2

Reinig je gevel

Voordat je aan de klus begint, moet je je gevel eerst reinigen. Dit doe je met water of een hogedrukreiniger. Je kan eventueel ook een reinigingsmiddel gebruiken. Zorg er zeker voor dat je mos en loszittend vuil grondig verwijdert zodat je een egale cementlaag kan aanbrengen. Laat je gevel ook volledig drogen voordat je gaat cementeren.

stap 3

Verwijder losse voegen

Controleer ook of er voegen los zitten. Deze moet je eerst herstellen, want broos voegwerk biedt geen bescherming meer en kan voor vochtproblemen zorgen. Als je de voegen niet herstelt, komen ze tijdens het cementeren los en zal ook je nieuwe cementlaag eraf vallen. Daarom verwijder je best eerst de losse voegen en vervang je ze door nieuw voegwerk. Hoe doe je dit? Slijp de voegen uit met een slijpschijf. Verticale voegen kan je uitkappen met een beitel. Daarna kan je ze hervoegen met een voegspecie.

stap 4

Breng een cementlaag aan

Nu je gevel gereinigd en je voegen hersteld zijn, kan je de nieuwe cementlaag aanbrengen. Hiervoor heb je een mengsel nodig van zandcement. Dit mengsel kan je zelf maken met cement, zand en aanmaakwater of je kan het kant-en-klaar kopen. Breng dit mengsel met een ruwe borstel aan op de muur en werk van boven naar beneden. De eerste laag dient als primer. Breng vervolgens een tweede laag aan. Dit is de dunne afwerkingslaag. Tot slot kan je je gevel afwerken met een laagje verf of sierpleister.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe voeg ik een gevelstenen muur? - Thumbnail
Hoe voeg ik een gevelstenen muur? stappenplan
beton-of-mortel-maken
Hoe maak ik zelf beton? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe verwijder ik cementresten? - Thumbnail
Hoe verwijder ik cementresten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in