stappenplan

Hoe snoei ik een lavendel plant?

Lavendel is een zeer populaire plant. En dat verbaast ons niets: hij bloeit lang, geurt heerlijk en heeft mooi zilvergrijs blad! En om hem mooi compact te houden, hoef je dit heerlijk geurende heestertje maar twee keer per jaar te snoeien.

Wanneer lavendel snoeien?

Het best geef je lavendel in april zijn eerste snoeibeurt, zodra hij weer aan de groei is. Mocht er nog nachtvorst worden voorspeld, stel de snoei dan nog even uit. Wanneer de lavendel in de nazomer is uitgebloeid, snoei je hem voor de tweede keer. Dit zal meestal in september zijn. Is je plant al eerder uitgebloeid? Snoei hem dan gerust al op dat moment.

Hoe snoei je een lavendel in het voorjaar?

Hóe je lavendel snoeit, hangt af van het moment in het jaar. Bij de eerste snoei in het voorjaar knip je de lavendel stevig terug, tot zo’n 15 cm boven de grond. Maar let op! Snoei lavendel nooit dieper dan het eerste grijsgroene gedeelte van een tak.

Hier zitten scheuten of knoppen die na de snoei weer uitlopen. Knip dus niet tot op het kale, verhoute deel.

Toppen van pas geplante lavendel

Een pas geplante lavendel kun je in het voorjaar het best twee keer toppen. Dit houdt in dat je de nieuwe topjes iets terugknipt, waardoor je uiteindelijk een mooi, vol en bossig struikje krijgt. Wel zal de lavendel door het toppen het eerste jaar wat later en minder uitbundig bloeien.

Hoe snoei je een lavendel in het najaar?

De tweede snoei van lavendel in het najaar is een lichte snoei. Haal hierbij de uitgebloeide bloemen weg en knip maximaal een derde van de lengte van de stengels af. Knip ook nu niet tot op het dode hout. Snoei niet later dan september. Het struikje zal dan na de snoeibeurt nog wat groeien en een mooie zilvergrijze pol vormen voordat hij de winter ingaat.

Het snoeien van een oude, verhoute lavendel

Lavendel zal steeds verder verhouten wanneer je hem niet regelmatig snoeit. Het struikje is dan kaal van onderen en flink uitgegroeid waardoor deze vaak erg rommelig oogt. Heb je zo’n verhoute lavendel? Kijk dan in het hart van de plant of je nog nieuwe scheuten ziet. Knip in dat geval de verhoute delen zo ver terug dat het zonlicht de jonge scheuten kan bereiken. Zie je bij je oude lavendelstruik geen groene scheuten meer en is hij sterk verhout? Dan zit er niets anders op dan de plant te vervangen door een nieuwe lavendel. Want knip je lavendel terug tot in het kale hout dan zal hij niet meer uitlopen

Lavendel vermeerderen door te stekken

Wil jij genieten van nog meer lavendelplantjes in je tuin? Stek de lavendel dan in het voorjaar of aan het einde van de zomer:

  • Knip met een snoeischaar jonge scheuten van de plant.
  • Knijp het topje uit de scheut en haal de onderste blaadjes weg.
  • Snijd het steeltje aan de onderkant schuin af en zet het stekje in een pot, in stekgrond.
  • Houd de grond vervolgens vochtig.
  • Zet de stekjes na een paar maanden - als ze wortels hebben gevormd - in wat grotere potten.
  • Voordat je de nieuwe plantjes in de vollegrond plant, zet je ze in het voorjaar af en toe buiten om ze aan het buitenklimaat te laten wennen (afharden).

Het juiste snoeigereedschap voor lavendel

De tamelijk dunne takjes van een lavendel snoei je het best met een scherpe snoeischaar. Ontsmet de schaar voor gebruik, zodat er geen vuil in de snoeiwonden komt.

Dit stappenplan komt voor in