stappenplan

Hoe monteer ik een meubelknop?

Een meubelknop bepaalt voor een groot deel het uitzicht van je kasten. Zo’n knop vervangen, volstaat om de kast in een nieuw kleedje te steken. Een heel eenvoudige klus. Afhankelijk van het materiaal kan je de knop vastschroeven of lijmen.

Vastschroeven

  • Meet af waar je de knop wil plaatsen. Stel jezelf de vraag of je wil dat de kinderen deze kast moeten openkrijgen of niet. Afhankelijk hiervan bepaal je de hoogte.
  • Teken af waar je de knop wil hebben.
  • Afhankelijk van het materiaal boor je nu een gat langs binnen- of buitenuit. Als je van binnnenuit naar buiten boort, moet je zeer recht boren. Gebruik indien mogelijk een kolomboor, maar zorg ervoor dat je de voorzijde die naar onder ligt absoluut niet beschadigt. Soms staan er al wat merktekens voorgeponst.
  • Van buiten naar binnen is doeltreffender voor het uiteindelijke resultaat, maar je moet opletten voor wegdraaien van de boor (geeft bijna onherstelbare krassen). Het voordeel is dat je de voorzijde naar boven hebt liggen en dus minder schuifkrasgevaar hebt. Meestal werkt van buiten naar binnen gemakkelijker, (je zit bv niet van in een schuif te boren) maar je moet wel zeer nauwkeurig meten.
  • Schroef de knop vast met de meegeleverde schroeven.
  • Let bij de keuze van de knoppen of handvaten op de grootte en op de afstand. Een mooi handvat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kast niet helemaal meer open gaat omdat de deur tegen een muur draait. Iets verder opschuiven van het handvat kan dit eventueel voorkomen, maar daar moet je aan denken voor je eraan begint, anders heb je verschillende afstanden voor de verschillende deuren en dat is niet mooi.

Lijmen

  • Reinig met een zacht vochtig doekje de plek waar je de knop wil aanbrengen.
  • Teken af waar je de knop wil hebben.
  • Lijm hem nu vast met de daarvoor bestemde lijm.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (1)

Meer klusadvies

Tutorial - Hout - Hoe maak ik zelf een balustrade voor mijn trap? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een balustrade voor mijn trap? stappenplan
Hoe plaats ik een houten plafond met planchetten?
Hoe plaats ik een houten plafond met planchetten? stappenplan
Tutorial - Hout - Hoe maak ik zelf een houten tafel? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een houten tafel?
Dit stappenplan komt voor in