inspiratie

Tips voor het bestrijden van ongedierte bij rozen

Geen rozen zonder doornen, maar ook niet zonder ongedierte. Een mooie gezonde tuin begint bij het herkennen van de plagen en ziekten die kunnen opduiken. Het ongedierte komt meestal tevoorschijn als de planten op hun mooist zijn. Wees ze te slim af en weet welke eerste tekenen een probleem kunnen zijn. Met deze klus zit je alvast op … rozen.

Echte meeldauw of witziekte

Diagnose: Op de bladeren en de onderkant van de knoppen heeft zich een witte poederlaag afgezet. Bladeren die aangetast zijn door deze schimmelsoort zijn licht vervormd en vallen vervolgens af. De ziekte, die vooral voorkomt bij planten in vochtige lucht en met de wortels in droge grond, verspreidt zich snel. Meeldauw komt behalve bij rozen ook voor bij druiven, verschillende appelrassen, komkommerachtigen, peren, aardbeien, kolen, tomaten en andere teeltsoorten onder glas.

Behandeling: Verwijder de aangetaste scheuten. Ruim ook de bladeren op die tussen de struiken liggen. Vraag in de winkel naar de aangepaste fungicide of schimmeldodend middel. Snoei de rozen opdat ze niet te dicht op elkaar staan. Een open vorm bevordert de luchtcirculatie wat het opdrogen van de bladeren ten goede komt.
(Foto: Bayer)

Valse meeldauw

Diagnose: Vergelijkbaar met echte meeldauw. Op de achterzijde van het blad is een donslaag, bovenaan zijn er lichtbruine of paarse vlekken. De bladeren verwelken en gaan slap hangen om uiteindelijk af te vallen. Ook de knoppen van bloemen zijn een doelwit met als gevolg dat ze niet goed ofwel misvormd opengaan. De schimmelziekte is meestal een gevolg van lange regenperiodes. Naast rozen vallen onder meer ook uien, knoflook, prei, sjalotten, erwten, rabarber, kolen en sommige eenjarige planten ten prooi aan valse meeldauw.

Behandeling: Rozen behandelen met een schimmeldodend middel en de zieke delen afknippen.

Roest

Diagnose: De bladeren krijgen bovenaan gele plekken. Op de onderkant zie je oranjebruine puntjes die in een cirkel roestvlekken vormen. Soms tast roest de stam van de plant aan (oranje vlekken). Komt vooral voor bij slecht onderhouden rozen die in uitgedroogde grond staan. De bladeren vallen na verloop van tijd af. Roest kan fataal zijn voor rozen en komt bij meerdere planten voor.

Behandeling: Verwijder aangetaste delen. Haal ook de zieke bladeren die op de grond liggen weg. De wind blaast anders de roestsporen onderaan het blad weg naar gezonde struiken. Vraag in de winkel naar een bestrijdingsmiddel. Dit is meestal op basis van zwavel. Felle zieke struiken verwijder je.
(Foto: Bayer)

Bladluizen

Diagnose: Bladluizen kunnen rozenstruiken vroeg in het voorjaar aanvallen. Veelal zitten deze kleine groene insecten van ongeveer 3mm in de scheuttoppen. Ze hebben het op het sap gemunt. Gevolgen zijn krullende en misvormde bladeren. De groei loopt eveneens vertraging op. Ook laten ze een kleverige brei achter.

Behandeling: In de winkel zijn er verschillende sproeimiddelen. Bladluizen hebben als natuurlijke vijanden onder meer lieveheersbeestjes, oorwormen, sluipwespen. Ook kan je in de nabijheid van je rozen bladluisonvriendelijke gewassen plaatsen zoals lavendel of dille.
(Foto: Bayer)

Rupsen

Diagnose: Verschillende rupsen zetten hun tanden in rozenbladeren en soms ook in de bloemen. Afhankelijk van de soort zijn ze groen, gelig, bruinrood of hebben ze strepen en vlekken. Ze worden enkele centimeters groot.

Behandeling: Je kan ze chemisch bestrijden. Milieuvriendelijker, maar tijdrovend, is om ze ’s avonds met de hand weg te halen.

Rozenbladwesp

Diagnose: Rozenbladwesp komt helaas frequent voor op rozenstruiken. Het zijn de larven van de bladwesp, die op een gewone wesp lijkt, die de schade aanrichten. De beestjes, nauwelijks een millimeter lang peuzelen de bladeren langs onder op. De bladeren krijgen bruine en witte stippen. In extreme gevallen blijft enkel het skelet achter.

Behandeling: Ook hiervoor bestaan er in de winkel chemische middeltjes die je tijdens de zomer op de rozen moet spuiten.
(Foto: Bayer)

Deze inspiratie komt voor in