inspiratie

Slim alarmsysteem

Je huis beveiligen met een slim alarmsysteem heeft heel wat voordelen. Je hebt veel meer mogelijkheden dan bij een traditioneel alarmsysteem, je kan het gemakkelijk zelf installeren en op elk moment uitbreiden met extra beveiligingsaccessoires, zoals bewakingsscamera’s en een rookmelder.

Wat is een slim alarmsysteem?

Een slim alarmsysteem werkt via het wifinetwerk van je woning. Je kan het bedienen via een app op je smartphone of tablet. Op die manier ben je altijd en overal op de hoogte van wat er bij je thuis gebeurt, ook als je zelf niet aanwezig bent. Een slim alarmsysteem heeft heel wat uitbreidingsmogelijkheden, zodat je precies het beveiligingssysteem kan installeren dat bij jou past.

Hoe werkt een slim alarmsysteem?

Een slim alarmsysteem bestaat uit een alarmcentrale die in contact staat met verschillende accessoires. Zodra een van deze accessoires iets detecteert, bijvoorbeeld een beweging of een deurcontact dat verbroken wordt, treedt de centrale in actie om je hiervan op de hoogte te stellen.

Zodra het alarm afgaat, krijg je hiervan een bericht op je smartphone of tablet. Je kan het alarm dan aan- of uitzetten via de app, en - indien een bewakingscamera aan je beveiligingssysteem gekoppeld is - de beelden in realtime bekijken.

Je kan eventueel ook instellen dat niet alleen jij, maar ook een externe alarmcentrale op de hoogte wordt gesteld als het alarm afgaat.

Mogelijke accessoires voor je alarmcentrale

Ontdek de mogelijke accessoires die je kan gebruiken voor je alarmcentrale.

1. Bewegingssensoren
Bewegingssensoren werken draadloos op een infrarood signaal. Zodra ze een beweging detecteren sturen ze dit door naar de centrale die alarm slaat. Je hangt bewegingssensoren best op verschillende plaatsen in huis. Ze hebben een breed zichtveld zodat ze een groot gedeelte van een ruimte kunnen controleren.

Er bestaan bewegingssensoren die een onderscheid kunnen maken tussen beweging die door een persoon is gemaakt en beweging van een huisdier. Zo kan je vals alarm voorkomen.

Bewegingssensoren plaatsen
  1. Plaats de bewegingssensoren in ruimtes waar de kans op inbraak het grootst is.
  2. Hang de sensoren op een hoogte van 1,9 m.
  3. Let erop dat er geen objecten in de buurt zijn die het zicht van de bewegingssensor kunnen belemmeren, bijvoorbeeld een grote kast, een gordijn…
  4. Hang de sensoren niet in de buurt van warmtebronnen, zoals een radiator, haardvuur of boiler en vermijd direct zonlicht.
  5. Voor een optimale beveiliging combineer je bewegingssensoren best met raam- en deurcontacten.

2. Raam- en/of deurcontacten
Raam- en deurcontacten plaats je op ramen en deuren die gemakkelijk toegankelijk zijn voor inbrekers. Een deel wordt op het raam of de deur zelf gemonteerd, het andere deel op het kozijn. Zodra het contact tussen de twee delen verbroken wordt, omdat bijvoorbeeld het raam geopend wordt, gaat het alarm af en krijg je hiervan een melding op je smartphone.

3. IP-camera’s
IP-camera’s zijn netwerkcamera’s die je gemakkelijk zelf kan installeren en aan je alarmsysteem koppelen. Ze maken het mogelijk om vanop afstand, bijvoorbeeld op je smartphone, tablet of desktop, mee te volgen wat bij jou thuis gebeurt. Je kan de beelden live bekijken, of later naar de opgenomen beelden kijken. Sommige IP-camera’s bieden ook de mogelijkheid om mee te luisteren, en zelfs terug te praten.

4. Overige accessoires
Naast deze drie belangrijke accessoires (bewegingssensoren, raam- en deurcontacten en IP-camera’s) kan je nog extra accessoires aan je slimme alarmsysteem koppelen, zoals een watermelder bij je wasmachine, een rookmelder, een glasbreukmelder en een buitenalarm.

De voordelen van een slim alarmsysteem

  • Je kan het alarmsysteem vanop afstand bedienen via je smartphone of tablet.
  • Je kan het makkelijk zelf installeren, zonder veel boren of het aanleggen van extra kabels.
  • Je kan het zelf naar wens uitrusten met verschillende accessoires, zoals bewegingssensoren, deurcontacten, rookmelders…
  • Je kan het systeem moeiteloos uitbreiden met extra beveiligingssystemen, zoals IP-camera’s.

Waar moet je op letten?

  • Blijf steeds binnen één merk bij het opbouwen en uitbreiden van je slimme alarmcentrale. Onderdelen en accessoires van verschillende merken kan je niet met elkaar koppelen.
  • Bepaal op voorhand welke accessoires je nodig hebt en waar je ze wilt installeren. Door slim te combineren met bewegingssensoren en raam- en deurcontacten hoef je bijvoorbeeld niet op elk raam een contact te plaatsen.
  • Slimme alarmsystemen worden vaak verkocht in pakketten. Kijk steeds goed na wat precies in een pakket inbegrepen is en welke extra accessoires je eventueel nog moet bijkopen. Zo vermijd je overbodige aankopen en kosten.
Bekijk onze slimme alarmsystemen
Deze inspiratie komt voor in