inspiratie

Slimme tuin

Door je tuin slimmer te maken met domotica kan je jezelf heel wat tijd besparen. Met een robotgrasmaaier en met een automatisch druppelsysteem dat de planten en het gras water geeft ziet je tuin er in de toekomst altijd piekfijn uit.

Wat is een slimme tuin?

Net als in huis kan je ook in de tuin gebruik maken van domotica om je leven comfortabeler te maken. Gedaan met vervelende, zware en steeds terugkerende klusjes zoals het gras afrijden of het gazon sproeien. Met een automatisch druppelsysteem of irrigatiesysteem dat je planten water geeft, en een robotgrasmaaier die zelf aan het werk gaat, kan je heel wat tijd besparen.

Bovendien zal je tuin er vanaf nu altijd piekfijn bijliggen, want dankzij de automatische instellingen laat de robotmaaier geen sprietje gras te hoog groeien, en slaat het irrigatiesysteem geen enkele sproeibeurt over, ook niet als jij op vakantie bent.

Een robotgrasmaaier, voor een piekfijn gazon zonder moeite

Een robotmaaier, ook wel grasrobot genoemd, is een automatische grasmaaier die het gras voor jou kort houdt, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Hoe werkt het?

  • Via een app op je smartphone of tablet stel je in hoe vaak de grasmaaier aan de slag moet gaan, en hij doet verder de rest.
  • Dankzij een draad die je rond je grasveld spant weet de robotmaaier precies waar jouw gras eindigt en dat van de buren begint.
  • Staat er een obstakel in de weg? Geen probleem, de robotgrasmaaier manoeuvreert er gewoon netjes omheen.
  • Is de batterij bijna leeg? Dan rijdt je grasrobot zelf terug naar het oplaadstation.
Ontdek onze robotmaaiers

Een automatisch irrigatiesysteem

Met een automatisch irrigatiesysteem zorg je ervoor dat je planten en gazon altijd genoeg water hebben, ook als jij zelf niet in de buurt bent, zonder dat daarbij een druppel water verspild wordt.

Hoe werkt het?

  • Een automatisch irrigatiesysteem werkt met verschillende sensoren die voortdurend de bodemvochtigheid, de lichtomstandigheden en de buitentemperatuur meten.
  • Die gegevens worden doorgestuurd naar de app op je smartphone of tablet, en de gekoppelde besproeiingscomputer zorgt voor exact de juiste hoeveelheid water. Niet te weinig, maar ook niet te veel.
  • Is de bodem bijvoorbeeld te droog? Dan krijg je daarvan meteen een bericht op je smartphone of tablet en kan je de besproeiing zelf via de app aansturen.
  • Je kan het watersysteem ook zo instellen dat het vanzelf begint wanneer de sensor aangeeft dat de grond te droog is.
  • Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om vaste tijdsschema’s te gebruiken, of om alles zelf naar wens en naar de omstandigheden in te stellen.

Een automatisch irrigatiesysteem bestaat uit:

  • Minstens 1 sensor. Hoeveel sensors je nodig hebt hangt af van de omvang van je tuin en de plantendiversiteit.
  • Een bridge die in huis geplaatst wordt en draadloos verbinding maakt met het systeem.
  • Een besproeiingscomputer die je aan de kraan bevestigt en die de watertoevoer regelt.
  • Verschillende soorten ‘sproeiers’, bijvoorbeeld een zwenk- of cirkelsproeier, of het Gardena Micro Drip Systeem , afhankelijk van wat je water wilt geven.
Koppel de robotmaaier en sproeisysteem aan elkaar

Wanneer de automatische grasmaaier en het automatische sproeisysteem aan elkaar gekoppeld kunnen worden is het ook mogelijk om de maaitijden en de sproeitijden op elkaar af te stemmen.

Deze inspiratie komt voor in