inspiratie

Slimme verwarming

Wil je graag slimme verwarming? Kies dan voor een slimme thermostaat die je op afstand kan bedienen met je smartphone of tablet. Zo maak je je huis niet alleen comfortabel warm, je kan er ook nog eens tot 30% energie mee besparen.

Wat is slimme verwarming?

Slimme verwarming is een verwarmingssysteem dat gekoppeld is aan je (draadloze) domoticasysteem. Het bestaat uit een slimme thermostaat, eventueel aangevuld met slimme radiatorkranen, die je draadloos, via wifi, met een app op je smartphone of tablet kan bedienen. Ook als je niet thuis bent. Praktisch, comfortabel én energiebesparend!

Slimme thermostaat

Net als bij andere domotica is ook een smart thermostaat ontwikkeld om jouw leven zo comfortabel mogelijk te maken. Bovendien maakt een slimme thermostaat het mogelijk om tot 30% meer energie te besparen.

Enkele voorbeelden:

  • Je kan de verwarming vanop afstand besturen, ook als je niet thuis bent.
  • Omdat de slimme thermostaat via de locatiegegevens van je smartphone precies weet waar jij bent (geofencing) kan hij zelf alvast de verwarming een stukje hoger zetten als jij onderweg bent naar huis.
  • Of omgekeerd kan ook: verlaat je je woning? Dan gaat de verwarming automatisch een paar graden lager staan.
  • Je kan bovendien makkelijk tijdsschema’s instellen die helemaal zijn afgestemd op jouw leefritme, zodat de thermostaat vanzelf de temperaturen aanpast. Nooit meer te veel verwarmen als je al bent gaan slapen of als je niet thuis bent dus. Op die manier kan je heel wat energiekosten besparen.

Waar moet je op letten?

Er bestaan verschillende soorten slimme thermostaten, zoals Netatmo, Nest Learning Thermostat en Anna, elk met eigen mogelijkheden en functies.

Enkele zaken om op te letten als je een slimme thermostaat gaat kopen:

  • Is de thermostaat compatibel met jouw cv-ketel?
  • Kan je de thermostaat zelf installeren of moet je hiervoor beroep doen op een monteur?
  • Kan de slimme thermostaat, bijvoorbeeld via IFTTT, samenwerken met andere slimme apparaten zoals de verlichting of het alarmsysteem?
  • Houdt de thermostaat ook rekening met de weersomstandigheden buiten?
  • Kan je de smart thermostaat eventueel ook handmatig bedienen? Bijvoorbeeld wanneer je onverwacht vroeger thuis bent dan het vooringestelde tijdschema.
  • Als je een airconditioningsysteem in huis hebt kan het handig zijn om dit via je slimme thermostaat te bedienen. Niet alle slimme thermostaten bieden deze mogelijkheid.
Slimme thermostaat en vloerverwarming

In theorie kan een slimme radiator perfect gekoppeld worden aan vloerverwarming. Maar omwille van de specifieke werking van vloerverwarming wordt dit niet aangeraden. Het principe van vloerverwarming is dat deze traag op temperatuur komt om dan gedurende lange tijd een constante warmte af te geven. Daardoor kan het systeem niet snel genoeg reageren op aanpassingen om efficiënt te zijn. Je stelt de thermostaat van een vloerverwarming daarom best in op een vaste temperatuur.

Maar, heb je bijvoorbeeld alleen op de benedenverdieping vloerverwarming? Dan kan het een oplossing zijn om de radiatoren in de andere kamers uit te rusten met slimme thermostatische radiatorkranen, zodat je deze ruimtes wel weer via je slimme verwarmings-app kan besturen.

Slimme radiatorkranen

Slimme radiatorkranen zijn thermostatische kranen die je op elke radiator apart bevestigt en waarmee je per kamer de gewenste temperatuur kan instellen. De radiatorkranen zijn ook gekoppeld aan je slimme thermostaat zodat je via de app op je smartphone of tablet ook een tijdsschema per radiatorkraan kan instellen.

Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de badkamer elke ochtend tussen 6u30 en 7u30 verwarmd moet worden, en ’s avonds weer tussen 19u en 22u. De rest van de dag staat de verwarming in die kamer uit, ook als ergens anders in huis wel gestookt wordt. Zo ben je er zeker van dat je nooit te veel, of nodeloos, verwarmt.

Deze inspiratie komt voor in