stappenplan

Hoe sproei ik mijn tuin?

Met een sproeier verspreid je het water op een gelijkmatige manier over de verschillende delen van je tuin. Het is vooral handig voor het bewateren van een gazon.

Wanneer water geven?

Water geven doe je op zonnige dagen in de ochtend of avond, nooit midden op de dag. Door de felle zon verdampt het water snel, waardoor het sproeien onnodig veel water kost. Ook is bij sproeien midden op de dag de kans groot dat de bladeren van planten verbranden.

Gazon sproeien

Een gazon heeft niets aan kleine beetjes water, daar worden de wortels lui van. Je geeft beter in één keer wat meer water. Het is aan te raden om tijdens een periode van langdurige droogte niet meer dan twee keer per week te sproeien, bij voorkeur aan het begin van de avond. Sproei in ieder geval nooit midden op de dag als de zon fel schijnt, hierdoor kan het gras verbranden.

Border sproeien

Een border sproei je het best in de ochtend, zo heeft het blad tijd om op te drogen. Sommige planten, zoals rozen, zijn namelijk gevoelig voor schimmelziektes als hun bladeren lang nat blijven. Geef je border, net als je gazon, liever af en toe flink veel water dan elke dag een beetje. Je kunt er ook voor kiezen om in de border alleen díe planten water te geven die het echt nodig hebben. Dit doe je dan met een gieter of tuinslang. Giet het water dan direct bij de wortels, want niet alle planten zijn blij met water op hun ‘kop’.

Welke sproeier moet ik kiezen?

Er bestaan verschillende soorten sproeiers. Afhankelijk van de vorm en grootte van je tuin kun je kiezen voor een zwenk- of cirkelsproeier. Een zwenksproeier verspreidt het water in een rechthoek en een cirkelsproeier in het rond. Er bestaan ook sproeiers met beide functies.

Water geven met een tuinslang

Een tuinslang zorgt ervoor dat je het water door je hele tuin kunt verspreiden, zonder dat je steeds zware gieters moet tillen van de kraan naar je tuin. Kies een tuinslang die lang genoeg is voor jouw tuin, zodat je overal bij kunt. Installeer op de tuinslang een sproeikop waardoor het water in kleinere straaltjes op de plant komt. Hierdoor is de hoeveelheid water makkelijker te doseren.

Dit stappenplan komt voor in