stappenplan

Hoe leg ik een vijver aan in de tuin?

Een vijver geeft je tuin een extra dimensie, zo trekt het veel dierenleven aan. Wil je zelf een vijver aanleggen? Met deze stap-voor-stap beschrijving moet dat zeker lukken! We gaan hierbij uit van een vijver met vijverfolie.

Vijverbak of vijverfolie

Wil je een vijver aanleggen dan kun je kiezen tussen een kant-en-klare vijverbak of een vijver van vijverfolie. Een vijverbak aanleggen is het makkelijkst, vooral als je kiest voor een vijverbak rechthoek of een vijverbak vierkant. Een vijver aanleggen met vijverfolie heeft als voordeel dat je er elke gewenste vorm en grootte mee kunt maken. Maar een klein vijvertje aanleggen is het makkelijkst. Wil je een visvijver aanleggen dan maakt het type vijver niet uit. Zorg wel dat een visvijver minimaal 80 cm diep is. Zonder vissen volstaat een diepte van 60 cm.

Waar een vijver aanleggen?

Een redelijk zonnige plek is het beste; ligt de vijver echter de hele dag in de zon dan ontstaat er snel algengroei. In de buurt van grote bomen is ook niet handig, dan waaien er te veel bladeren in het water.

Wanneer een vijver aanleggen?

Een vijver aanleggen kan het beste in april-mei. Dit is namelijk de meest geschikte tijd om oever- en waterplanten in de vijver aan te brengen. Het nadeel van een vijver aanleggen in het najaar is, dat je dan tot het voorjaar moet wachten om deze te beplanten.

stap 1

De vorm uitzetten

Zet met behulp van een touw of koord de vorm van de vijver uit. Speel hier net zolang mee totdat je tevreden bent. Markeer dan de vorm van de vijver door rondom wat piketpaaltjes in de grond te zetten.

stap 2

Bereken hoeveel vijverfolie nodig is

Reken voor de lengte: de lengte van de vijver, plus twee maal de diepte van de vijver, plus minimaal 15 cm als overlap voor de rand. Bereken zo ook de benodigde vijverfolie voor de breedte van de vijver.

stap 3

De vijver uitgraven

Graaf de vijver uit met een spade. Houd er rekening mee waar je oeverplanten wilt hebben; maak daar een plantrand van 25 cm breed en 25 cm diep. Verwijder scherpe kiezels en plantenwortels om te voorkomen dat deze de vijverfolie beschadigen.

stap 4

Vijverrand waterpas maken

Check met een rechte lat en een waterpas of de rand van de vijver overal waterpas ligt.

stap 5

Grondfolie uitspreiden

Spreid grondfolie uit in het uitgegraven gat, tot iets over de rand van de vijver. Dit zachte materiaal beschermt de vijverfolie.

stap 6

Vijverfolie leggen

Leg de vijverfolie over de grondfolie. Vermijd grote plooien in de vijverfolie en zorg dat er bij de rand een flinke overlap is. Verzwaar de vijverfolie aan de rand met wat stenen.

stap 7

Vijver vullen

Vul de vijver met een tuinslang met water.

stap 8

Vijverfolie op maat knippen

Knip of snijd de vijverfolie rondom de vijver op maat. Zorg rondom voor een overlap van 15 cm.

stap 9

Rand afwerken

Werk de rand van de vijver af met tegels, flagstones of keien, leg deze zo nodig in cement. Voor het mooiste resultaat laat je de rand 5 cm over het water uitsteken zodat de vijverfolie niet meer zichtbaar is. Een alternatief is een vijverrand van gritfolie. Deze is eenvoudiger aan te brengen.

stap 10

Vijverplanten toevoegen

Laat de vijver een week met rust voordat je er oever- en waterplanten in doet. Vergeet ook niet om zuurstofplanten toe te voegen. Wil je vissen in de vijver dan moet je wat langer wachten. Deze mogen pas zes weken na aanleg het water in.

stap 11

Vijverpomp plaatsen

Plaats eventueel een vijverpomp in of bij de vijver. Deze zorgt voor extra zuurstof in het water wat bijdraagt aan een heldere vijver. Ook een filterset houdt het vijverwater schoon.

Benodigdheden

Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

tuinontwerp
Zo ontwerp je zelf je eigen droomtuin stappenplan
nestkastje-maken-gamma
Hoe maak ik zelf een vogelhuisje? stappenplan
kippenhok-maken-gamma-app
Hoe maak ik een kippenhok? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in