stappenplan

Maak een modern vogelhuisje

Met het juiste gereedschap en een duidelijk stappenplan is het helemaal niet moeilijk om zelf een vogelhuisje in elkaar te timmeren. Als het zaag- en boorwerk eenmaal achter de rug is, kunnen zelfs (jonge) kinderen mee aan de slag met hamer, nagels en verfkwast om de vogels in de tuin een nieuwe woonst te bezorgen. In dit stappenplan gaan we aan de slag voor een modern vogelhuis met designallures.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.

stap 1

Zaag de zijkanten

Zaag met de afkortzaag 6 stukken van 12 cm lang uit het geschaafd vuren.

stap 2

Schuin de plankjes af

Gebruik een decoupeerzaag of een afkortzaag om de zijkanten van de plankjes af te schuinen onder een hoek van 30°.

stap 3

Zaag de zeshoek

Zaag (met de afkortzaag of met de decoupeerzaag) tweemaal een zeshoek met ribben van 94 mm lang (zie werktekening) uit het timmerpaneel. Dit worden de voor- en achterkant van het vogelhuis.

De lengte van de ribben

De lengte van de ribben moet steeds gelijk zijn aan de breedte van de planken die je als zijkant gaat gebruiken.

stap 4

Boor een invliegopening

Maak in het midden van één zeshoek een gat met de speedboor. Eventueel kan je hieronder ook een kleiner gaatje boren om een stokje in te steken.

stap 5

Bevestig de plankjes

Bevestig vijf van de zes plankjes tegen de achterkant. Zet elk plankje vast met twee nageltjes en let erop dat de zijkanten in verstek goed op elkaar aansluiten.

stap 6

Plaats de voorkant

Plaats de voorkant mooi aansluitend tegen de zijkanten en zet deze ook vast met telkens twee kleine nageltjes.

stap 7

Bevestig het scharnier

Maak ten slotte ook het laatste plankje van de zijkant vast aan de rest met behulp van het scharnier. Op die manier ontstaat een deurtje waardoor je het vogelhuisje makkelijk kan schoonmaken.

stap 8

Afwerken met lak of beits en ophangen

Schuur het huisje helemaal op, en lak of beits het in twee à drie lagen. Schuur steeds licht tussen elke laag. Bevestig de mini-strap rond het vogelhuisje en hang het hiermee vast aan een tak in een boom.

Vogelappartement

Als je slim gebruik maakt van het materiaal, m.a.w. met een doordacht zaagplan, kan je nog een tweede vogelhuisje maken uit het restmateriaal. Bind beide huisjes dan samen met dezelfde strap om een uitgebreid vogelappartement te maken.

Het eindresultaat