Spijkeren

4 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Spijkeren is een basistechniek die elke klusser onder de knie moet hebben. Het gamma aan spijkers en hamers is enorm. Een goede gereedschapskeuze maken, is dan ook cruciaal. Deze klus helpt je hierbij.

1.

Geschikte hamer kiezen

Hoewel de hamer een absoluut basisgereedschap is, komt hij voor in diverse varianten. Ga er dus niet vanuit dat de hamer die bij je thuis in de gereedschapskist zit, zonder meer geschikt is voor elke klus. Hamers om te spijkeren zijn onder andere de:

Bankhamer

Bankhamer

De meest bekende hamer. De steel heeft gemiddeld een lengte van 30cm en het gewicht van de hamer varieert van 50 tot 800gram. Een licht hamertje van 50 tot 100gram laat je toe om heel secuur te werken, terwijl een exemplaar van 300gram erg ruim inzetbaar is. De bankhamer wordt vooral ingezet in de metaalbewerking, maar ook schrijnwerkers weten er raad mee.

Spijkeren - klauwhamer

Klauwhamer

Een voordeel van de klauwhamer is dat je de spijkers er ook weer kan uittrekken of rollen. Dat laatste maakt de klauwhamer een praktisch alternatief voor de knijptang. Want de bovenkant van de hamer is rond, zodat je de spijker tussen de V-vormige groef kan schuiven om hem vervolgens uit het hout te rollen.
 

Timmermanshamer

Timmermanshamer

Deze hamer lijkt erg veel op de welbekende bankhamer. Het grote verschil zit in de pen, die is bij de timmermanshamer sterker dan bij de bankhamer afgeschuind. Hierdoor kan je de pen gebruiken om zeer kleine nageltjes rustig in het hout te timmeren, terwijl je ze met de toppen van je vingers vasthoudt. Eens de nagel een eind in het hout zit, kan je die dan verder in het hout slaan met de lichtjes gebolde baan van de hamer. Lichtjes gebold, om geen afdrukken te maken in het hout.
 

2.

Geschikte spijkers kiezen

Alle spijkers hebben een kop om de inslag van de hamer op te vangen. Ze hebben ook allemaal een spil die zorgt voor de eigenlijke bevestiging. Dit zijn enkele veel voorkomende spijkers:

Ronde draadnagel met kop

Ronde draadnagel met kop

Spijker voor houtverbindingen. Ideaal voor een snelle afwerking. Dankzij de ronde kop is deze spijker gemakkelijk hanteerbaar.

Ronde draadnagel met verloren kop

Ronde draadnagel met verloren kop

Er bestaat ook een versie met 'verloren' kop, voor een wat verzorgdere afwerking en minder kans op splijten.

Vierkante spijker

Vierkante spijker

De doorsnede van de spil van deze spijker is vierkant. Dit zorgt voor een betere grip. Er is ook een gedraaide vierkanten spijker.

Spijkeren - Staalspijker

Staalspijker

Dikke spijker met kleine kop. Omdat deze spijker uit gehard staal is vervaardigd, kan hij probleemloos door steen worden geslagen. Wordt meestal toegepast voor een hout-steenbevestiging.

Gipsplaatspijker

Gipsplaatspijker

De gekartelde spil van deze spijker verhoogt de grip. Daarom is hij onder meer erg geschikt om gipsplaten tegen de tengellatten te bevestigen voor de dakafwerking. De komvormige kop zorgt voor een houvast bij het uitplamuren van de plaat, zodat de nagels achteraf niet meer zichtbaar zijn.

Daknagel met grote kop

Daknagel met grote kop(asfalt nagel)

Voor het vastnagelen van voornamelijk dakshingles of dunne materialen die een grote houvast nodig hebben. Voor houten shingles bestaan er speciale dunne nagels die dankzij hun gekartelde ringen veel houvast bieden.

Golfplaatnagel

Golfplaatnagel

Ideaal voor het vastzetten van golfplaten op de bovenkant van de golf om waterinsijpeling te voorkomen. Meestal uitgevoerd met een geschroefde stift en een brede kop. De bitumen golfplaatnagel is speciaal ontwikkeld voor de bevestiging van bitumen golfplaten. Ze hebben ook een kapje dat de kop van de nagel beschermt.

Nagelplug of hamerplug

Nagelplug/hamerplug

Een plug met daarin een speciale nagel (nagel en schroef tegelijkertijd), waardoor je als je een gat hebt geboord meteen de plug en de nagel tegelijkertijd kan inslaan. De nagel is meestal voorzien van een gleuf waardoor je hem losser of vaster kan draaien zoals een schroef.
 

Spijkers aanbrengen
3.

Spijkers aanbrengen

De meeste spijkers kan je meteen vast timmeren.

Neem de spijker onder de kop vast en tik hem gecontroleerd in het materiaal. Kleine spijkers kan je vasthouden met een punttang of een spijkerhouder, zodat je vingers gespaard blijven. Je kan ook een stukje karton gebruiken. Daar blijft de nagel in rechtop staan, terwijl je de nagel kan vast timmeren. Hou de hamer steeds aan het uiteinde van de steel vast. Zo heb je de grootste slagkracht.

Voordat je lange, dikke spijkers in hard hout slaat, is het goed een gaatje voor te boren. Dat mag voor een goede grip wel niet dikker zijn dan de helft van de spijkerdikte en het gat niet dieper dan driekwart van de lengte van de spijker.

Om het risico op splijten te beperken, prik je ook bij kleinere spijkers best altijd een gaatje voor met een priem.

Voor een nette afwerking gebruik je, eens de nagel in het materiaal zit, een drevel om de kop van de spijker in het hout te laten verzinken. Je kan het gaatje daarna plamuren met een houtvulmiddel.

tip!

Een eenvoudig en vaak toegepast trucje om splijten te voorkomen is de nagel een tikje te geven op de punt, zodat die minder scherp is.

Dit heb je nodig

  • Materialen (2)  • Gereedschappen (5)