1. IFTTT

IFTTT staat voor ‘If This, Then That’. Het is een standaard die gebruikt wordt door domoticasystemen om in actie te komen. Via een IFTTT-platform kan je verschillende slimme apparaten en apps met elkaar laten communiceren en ‘samenwerken’.

2. ZigBee

ZigBee is een van de meest gebruikte protocollen voor draadloze domotica. Het is een open technologie waar ondertussen heel wat slimme producten, onder andere Philips Hue en Nest, gebruik van maken.

3. Bridge of hub

Sommige slimme producten verbinden rechtstreeks met je wifi, maar bij andere heb je een aparte bridge of hub nodig. Die wordt met een internetkabel aangesloten aan de router en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je slimme verlichting verbonden is met het internet.

4. Cloud

Heel wat slimme apparaten slaan informatie op in de Cloud, een online opslagruimte, zodat jij altijd en overal toegang hebt tot die informatie. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld de videobeelden van je slimme camera wilt bekijken wanneer je niet thuis bent.

5. Apple HomeKit en ‘Works with Apple HomeKit’

Apple HomeKit is een gratis app waarmee je verschillende apparaten in huis kan instellen en bedienen via iPhone en/of iPad, eventueel gebruik makend van Siri, het spraakbesturingssysteem van Apple. Het logo op de verpakking geeft aan of het apparaat met Apple HomeKit werkt of niet.

6. Nest en ‘Works with Nest’

Nest is een slimme thermostaat van Nest Labs (Google) waar ook andere slimme apparaten aan gekoppeld kunnen worden. Verschillende merken brengen producten (bijvoorbeeld verlichting, wasmachines, zonwering…) op de markt die kunnen samenwerken met Nest, tenminste… wanneer ‘Works with Nest’ vermeld wordt. Deze producten worden momenteel nog niet verkocht bij Gamma.

7. Geofencing

Geofencing wordt in een slimme woning gebruikt om de apparaten te laten weten waar je bent zodat ze hun werking daaraan kunnen aanpassen. De positie van je telefoon wordt via GPS bepaald en zodra je een vastgelegde virtuele lijn overschrijdt krijgt je domoticasysteem een seintje. Zo weet je slimme thermostaat dat de verwarming alvast een graadje hoger mag, terwijl jij nog onderweg bent naar huis.

8. Retrofit

In heel wat gevallen is het mogelijk om ook bestaande toestellen (bijvoorbeeld een videofoon of de zonwering) ‘slim’ te maken door ze aan te sluiten op je nieuwe domoticasysteem. Dit principe heet retrofit.

Recent bekeken