Kleuradvies - kleuradvies interieur
banner-interieur.jpg

Voor je naar de winkel holt om kleuren te gaan kiezen voor je interieur sta je best eerst even stil bij de ruimtes die je wilt gaan verven. Met een slim gebruik van kleur en patronen kan je immers de verhoudingen van een kamer naar je eigen hand zetten. Een kleine kamer groter doen lijken, een smalle kamer breder of van twee ruimtes één maken? Met kleur kan het!

Invloed van een gekleurde muur

De toon van een kleur (licht of donker) en de plaats waar je deze aanbrengt is medebepalend voor het ruimtelijk effect. Hoe groter het contrast tussen de verfkleuren, hoe opvallender het effect.

verbreden.jpg

Verbreden en verlagen

Wil je een smalle hoge kamer intiemer en breder doen lijken? Verf het plafond dan in een donkere kleur en zorg ook voor een donkere tint op de vloer. Zo lijkt het plafond lager terwijl de kamer zelf breder oogt.

verhogen.jpg

Hoger maken

Is het plafond te laag, verf de zijwanden dan donker en verf de achterwand (waar je naar kijkt) en het plafond in een lichte kleur. Omdat de lichte achterwand en plafond in elkaar overgaan oogt de kamer hoger.

minder diep.jpg

Minder diepte

Verf de achterwand van een lange smalle kamer in een donkere, warme kleur. Daardoor zal die wand naar voor komen en zo de kamer minder diep maken.

dynamiek.jpg

Dynamiek

Wanneer een kamer in slechts één kleur of zachte tinten geverfd is, oogt ze al snel wat flets. Door één muur, of een stuk van de muur, in een fellere of donkere kleur te verven krijgt de ruimte meer pit. Het is bovendien een snelle manier om een kamer een nieuwe look te geven.

verbinden.jpg

Verbinden

Twee aparte kamers met elkaar verbinden doe je door de horizontale kleuren, met andere woorden, de kleur van het plafond of de vloer, door te trekken. Zo lijken de kamers één groot geheel te vormen.

scheiden.jpg

Scheiden

Om een open ruimte op te delen in verschillende zones of kamers breng je het kleurverschil verticaal (met andere woorden, op de muren) toe. Geef bijvoorbeeld een scheidingswand een andere kleur dan de muur erachter, of verf maar een deel van de muur om bijvoorbeeld de zithoek aan te geven.

Invloed van patronen

Ook door middel van geverfde patronen kan je de verhoudingen van een kamer visueel beïnvloeden.

langer.jpg

Langer

Om een ruimte langer te doen lijken schilder je verticale lijnen op de vloer.

breder.jpg

Breder

Horizontale lijnen op de vloer maken een ruimte dan weer breder en doet deze korter lijken.

hoger.jpg

Hoger

Wil je een muur hoger doen lijken, verf hem dan in verticale lijnen. Hoe breder de lijnen, hoe sterker het effect.

lager.jpg

Lager

Horizontale lijnen maken de wanden dan weer breder, waardoor een ruimte ook minder hoog lijkt. Een lijnenpatroon op de achterwand doet de kamer bovendien minder diep ogen.

groter en breder.jpg

Groter en breder

Kies je voor kleine patronen in lichte patronen, dan oogt de kamer groter en breder.

kleiner en korter.jpg

Kleiner en korter

Grote patronen of een drukke tekening op de achterwand van een kamer trekken de aandacht naar zich toe waardoor de ruimte kleiner en korter lijkt.