stappenplan

Hoe maak ik zelf een lichtplan?

Door een lichtplan te maken wordt het kiezen van verlichting, lampen en armaturen een stuk gemakkelijker. In zo’n lichtplan leg je immers op voorhand vast welke verlichting je waar wilt plaatsen. Zo krijg je een goed overzicht en ben je er zeker van dat alle kamers op de juiste manier belicht worden. Het is bovendien helemaal niet moeilijk om zelf een goed lichtplan te ontwerpen.

Gebruik de GAMMA Verlichtingsplan template en ga meteen zelf aan de slag!

Nu downloaden
stap 1

Teken een plattegrond op schaal

Teken een plattegrond van elke kamer in huis en duid daarop de vaste elementen (ramen, deur, schouw etc…) aan. Teken ook de grotere meubels (zitbank, eettafel, boekenkast etc…). Vergeet zeker ook de tv niet!

Tip!

Door de plattegrond op schaal te tekenen, bv. 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit) , krijg je een duidelijk overzicht van de kamer.

Lichtplan met activiteiten
stap 2

Inventariseer activiteiten in de ruimte

Maak een lijst van alle activiteiten die in de ruimte gebeuren. Dat kunnen gerust verschillende activiteiten per kamer en per moment van de dag zijn. Bv. Aan de eettafel wordt overdag gewerkt / huiswerk gemaakt en ’s avonds gezellig gegeten. In de woonkamer ontvang je bezoek, maar kijk je ook tv.

Bepaal ook per ruimte of er eventueel elementen zijn die je wilt accentueren, bv. een schilderij, foto’s, een plant of een detail in de architectuur.

Lichtplan
stap 3

Duid de verschillende soorten verlichting aan

Duid nu de verschillende soorten verlichting aan die je nodig hebt. Gebruik voor elke soort een andere kleur of een symbool om het geheel overzichtelijk te houden:

  • Begin met de algemene basisverlichting (bv. plafondlampen en algemene spots). Plaats deze zo dat de lichtcirkels elkaar deels overlappen. Zo creëer je vloeiende overgangen en een gelijkmatig licht. Hoeveel basisverlichting je precies nodig hebt is afhankelijk van de ruimte zelf (een kamer met donkere muren heeft meer basisverlichting nodig dan een kamer met lichte muren) en van het soort verlichting (armaturen en lichtbronnen) dat je kiest.
  • Geef vervolgens aan waar accentverlichting moet komen (bv. een wandlamp bij boekenkast of wand met kaders) en waar je graag functionele verlichting wilt (bv. in de leeshoek aan de zitbank).
  • Bepaal ten slotte waar je sfeerverlichting zal plaatsen. Speel hierbij gerust met hoogte en plaats (bv. een staanlamp laag bij de grond in de zithoek, op de kast of bij de eettafel.).
Lichtplan met elektriciteitsvoorziening
stap 4

Plaats elektrische voorzieningen op het lichtplan

Hou ook rekening met de aanwezige lichtschakelaars en stopcontacten of duid aan waar deze moeten komen (bij nieuwbouw of grote verbouwingen). Let er op dat de verschillende verlichtingssoorten los van elkaar bediend kunnen worden om de sfeer in een ruimte perfect te kunnen regelen.

Denk ook na over het plaatsen van dimmers op bepaalde lampen. Zo kan je makkelijk de lichtsterkte aanpassen aan de situatie. Bv. direct licht boven de eettafel als er moet gewerkt worden, diffuus sfeerlicht voor een gezellig etentje.

stap 5

Selecteer verlichtingsarmaturen en sfeervolle lampen

Kies nu welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Laat je daarbij leiden door het lichtplan, maar hou ook rekening met de stijl van je interieur en je persoonlijke voorkeuren (bv. een gezellige hanglamp of een strakke spot boven de eettafel…).

Hou er rekening mee dat niet alleen een armatuur een bepaalde stijl en uitstraling heeft maar dat ook de lampen (LED lamp, spaarlamp, …) door hun specifieke eigenschappen (lichttemperatuur, kleur etc…) een bepaalde sfeer creëren.

Maak je huis gezellig met deze verlichting

GAMMA vloerlamp Esfera rookglas 150x37 cm
Uitstekend beoordeeld
9 klantreviews
De vloerlamp Esfera van GAMMA is speciaal ontworpen voor gebruik met een E27 lichtbron. Met afmetingen van 150 cm in hoogte en 25 cm in diameter, is deze lamp vervaardigd uit du... De vloerlamp Esfera van GAMMA is speciaal ontworpen voor gebruik met een E27 lichtbron. Met afmet...
89.
00
Bekijk alles in vloerlampen
GAMMA hanglamp Esfera rookglas 87xØ17 cm
Uitstekend beoordeeld
13 klantreviews
De hanglamp met 3 lichtpunten van GAMMA is ontworpen voor gebruik met E27 lichtbronnen. De lamp is vervaardigd uit stevig zwart metaal en de drie lampenkappen zijn vervaardigd u... De hanglamp met 3 lichtpunten van GAMMA is ontworpen voor gebruik met E27 lichtbronnen. De lamp i...
89.
00
Bekijk alles in hanglamp
GAMMA hanglamp Nikki zwart Ø13,5 cm 
Uitstekend beoordeeld
138 klantreviews
De hanglamp Nikki is exclusief gemaakt voor de E27 lichtbron. De hanglamp is een stijlvolle hanglamp met drie lichtpunten. De hanglamp heeft een zwarte kleur en is gemaakt van m... De hanglamp Nikki is exclusief gemaakt voor de E27 lichtbron. De hanglamp is een stijlvolle hangl...
69.
99
Bekijk alles in hanglamp
Plafondlamp Charterhouse EGLO E27 zwart Plafondlamp Charterhouse EGLO E27 zwart ecoCheque
26 klantreviews
De plafondlamp van Eglo uit de serie Charterhouse is gemaakt van metaal en heeft een zwarte kleur. De lamp bevat een E27 fitting. Dit wordt ook wel de normale fitting genoemd. D... De plafondlamp van Eglo uit de serie Charterhouse is gemaakt van metaal en heeft een zwarte kleur...
89.
99
Bekijk alles in plafonniere
GAMMA tafellamp Noor groen 35xØ16 cm
4 klantreviews
De groene tafellamp Noor van GAMMA is uitgerust met een textiele lampenkap en rust op een metalen voet. Deze tafellamp is speciaal ontworpen voor gebruik met een E14 lichtbron, ... De groene tafellamp Noor van GAMMA is uitgerust met een textiele lampenkap en rust op een metalen...
19.
99
Bekijk alles in tafellampen
GAMMA tafellamp Lille rookglas 19xØ16 cm
De tafellamp Lille van GAMMA meet 19 cm in hoogte en heeft een diameter van 16 cm. Het bijbehorende snoer heeft een lengte van 180 cm. De lampenkap is vervaardigd van rookglas e... De tafellamp Lille van GAMMA meet 19 cm in hoogte en heeft een diameter van 16 cm. Het bijbehoren...
29.
99
Bekijk alles in tafellampen

Meer klusadvies

Choise Help - Verlichting - Welke lichtsterkte kies ik voor mijn lamp? - Thumbnail
Welke lichtsterkte kies ik voor mijn lamp? keuzehulp
soorten-lampen
Welke soort lampen kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Choise Help - Verlichting - Welke soort lampfitting heb ik nodig? - Thumbnail
Welke soort lampfitting heb ik nodig? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in