Meest gestelde vragen

Wat betekent de Lambda-waarde?

Deze waarde geeft aan hoe goed of hoe slecht een bepaald isolatiemateriaal de warmte geleidt.

Een lage Lambda-waarde betekent dat het isolatiemateriaal beter isoleert bij een gelijke dikte van je isolatiemateriaal.

Wat betekent de R-waarde?

De mate waarin isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde hoe beter het materiaal isoleert.

De R-waarde geldt specifiek voor individuele lagen, terwijl de U-waarde een methode is om de gecombineerde isolerende eigenschappen van verschillende lagen te bepalen.

Wat betekent de U-waarde?

Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat langs een volledige scheidingsconstructie, zoals een dak, vloer of muur.

Bij een lage U-waarde zal er minder warmte uit je woning ontsnappen dan bij een hoge U-waarde.

Wat levert isoleren mij op?

Lekker warm in de winter, heerlijk koel in de zomer? Een knap ingerichte zolderkamer? Verhoog je comfort aanzienlijk door te isoleren.
Bovendien is het milieuvriendelijk. Net daarom wordt een goed geïsoleerde woning steeds meer de standaardnorm en blijven de isolatiepremies verder zakken.
Bij zelfs de kleinste isolatie stijgt je woning aanzienlijk in waarde. Minder stoken, betekent een lagere energiefactuur. Isoleren kost geld maar die investering haal je er weer uit.

Welke isolatie klus moet ik als eerste doen?

Het isoleren van je huis hoeft niet in een keer. Je kunt hier stap voor stap mee aan de slag. Ga eerst na in hoeverre jouw huis al geïsoleerd is en waar verbeterpunten zitten. Dit kun je onder meer afleiden uit het bouwjaar. Ook kun je voorgaande bewoners natuurlijk vragen welke isolatieklussen zij al hebben uitgevoerd.

Welke klussen kan ik zelf en welke klussen moet ik laten doen?

Er zijn diverse kleine isolatieklussen die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je verwarmingsbuizen, door hier kunststof buisisolatie omheen te schuiven. Dit is met name handig om te doen in ruimtes die niet verwarmd worden, omdat je hiermee het hoogste rendement haalt. Of wat dacht je van radiatorfolie achter je verwarming plakken? Zo voorkom je dat er veel warmte van je radiator onnodig verloren gaat. Dit is vooral slim om te doen bij een (nog) niet-geïsoleerde borstwering (het muurgedeelte onder het raamkozijn). Een snelle manier om tijdelijk warmteverlies te corrigeren. Spouwmuurisolatie aan de buitenkant van je woning is geen klus voor de doe-het-zelver, maar laat je altijd uitvoeren door een erkend bedrijf.

Is nu een goed moment om te beginnen met isoleren?

Isoleren is altijd een goed idee. Start in ieder geval met achterhalen uit welk bouwjaar jouw woning komt, zodat je een algemeen beeld krijgt van hoe jouw huidige woning nu is geïsoleerd. Informeer hierover ook bij vorige bewoners: misschien hebben zij al een aantal zaken geïsoleerd. Begin bij de kleinere, eenvoudige isolatieklussen en schakel een GAMMA vakman in om je te laten adviseren over eventuele grotere isolatiemaatregelen.

Ervaar ik overlast als ik mijn huis ga isoleren?

Je huis isoleren hoeft niet direct te betekenen dat je in een verbouwing terechtkomt. Sterker nog, veel isolatiemaatregelen zijn vrij snel en zonder veel overlast uit te voeren.

Zo kun je de meeste vloeren vanuit de kruipruimte isoleren, waardoor je in je woonkamer niets hoeft open te breken. Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf in je muur gespoten en kan binnen een halve dag al klaar zijn. HR++ glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Alleen het isoleren van een dak of zolder gebeurt vaak aan de binnenkant, waardoor je je zolder of de bovenste verdieping moet ontruimen en na de isolatieklus moet schoonmaken.

Aan welke zijde moet het dampscherm bevestigd worden?

Een dampscherm wordt aan de binnenkant van het huis geplaatst. Zo kan vochtige binnenlucht niet in de isolatie dringen. Indien geen dampscherm wordt aangebracht, bestaat de kans dat je dakstructuur te maken krijgt met houtrot.

Is het moeilijk?

Dit hangt af van de isolatieklus. Sommige kleinere klussen kun je snel en makkelijk zelf uitvoeren, zoals radiatorfolie plaatsen of het isoleren van je leidingen. Vloerisolatie is een isolatieklus die iets meer voorbereiding vraagt. Je dak of zolder isoleren kan een technische klus zijn, maar die je zelf kan uitvoeren. Spouwmuurisolatie wordt altijd gedaan door een erkend bedrijf.
TIP: Ga van start met een deeltje van het totale oppervlak en oefen je techniek en handelingen. Zo zie je meteen of de klus je ligt.

Werkt vloerisolatie ook met vloerverwarming?

Ja. Vloerisolatie is bij vloerverwarming juist van groot belang. Want bij vloerverwarming is het risico op warmteverlies via de vloer het hoogst. Isoleer de vloer onder je vloerverwarming daarom goed. Zo voorkom je dat er warmte wegsijpelt naar plekken onder of rondom het huis waar dit niet nodig is, zoals de kruipruimte of de grond naast je woning. Als jouw woning is voorzien van een kruipruimte, is het ook voldoende om de kruipruimte te isoleren. Hiermee isoleer je direct de onderkant van je vloer.

Hoe weet ik wat het beste isolatiemateriaal is voor mijn klus?

Ook dit hangt af van jouw isolatieklus en de plek waar je gaat isoleren. Wil je vocht weren, wil je warmteverlies voorkomen of een ruimte juist geluidsdicht afwerken? En hoeveel ruimte heb je voor het isolatiemateriaal? Glaswol en steenwol zijn allebei handig voor geluidsisolatieklussen, maar dit materiaal neemt wel veel ruimte in beslag. Polyisocyanuraat (PIR) zorgt voor een hoge isolatiewaarde en is bovendien erg licht en dun materiaal. Geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS) gebruik je voor vochtige ruimtes of in de grond en kan een zware belasting aan.

Hoe dik moet ik isoleren om een premie te krijgen?

Bij aanvragen van premies is niet de dikte van je isolatiemateriaal belangrijk, maar wel de R-waarde. Het kan hierbij dus zijn dat je met minder dikte toch beter isoleert. Je gebruikt dan een isolatiemateriaal met een hogere R-waarde (denk hierbij aan PIR die een hogere R-waarde heeft dan minerale wollen).

Voor welke premies kom ik in aanmerking?

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2050 alle woningen even energiezuinig te maken als een nieuwbouw uit 2017. Om je aan te moedigen nu nog te renoveren, bouwt de Vlaamse overheid verschillende renovatiepremies af. Bovendien moet je woning aan steeds strengere eisen voldoen.
Welke premies en hoeveel je kan besparen, ontdek je op de website www.energiesparen.be. Voor de premies in Brussel kan je terecht op de website www.leefmilieubrussel.be.

Recent bekeken