Hier vind je een antwoord op al je vragen over verlichting, binnen en buiten.

Wat is het verschil tussen watt en lumen?

Bij de vroegere gloeilampen was het de gewoonte om te kijken naar het wattage om te weten of de lamp veel of weinig licht zou geven. Maar watt geeft alleen aan hoeveel energie een lamp verbruikt wanneer ze brandt. Het zegt in feite niets over de hoeveelheid licht dat de lamp produceert. Zo kunnen de energiezuinige lampen van tegenwoordig veel meer licht produceren met minder wattage dan een oude gloeilamp.

Om het vergelijken tussen de verschillende soorten lampen makkelijker te maken kijk je daarom best naar de lumen-waarde (lm) die aangeeft hoeveel licht een lamp produceert. Hoe hoger de lumenwaarde (lm), hoe meer licht de lamp geeft.

Hoe weet ik hoeveel lumen ik nodig heb?

Dat hangt af van de ruimte en de functie van de verlichting. In principe geldt, hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Dit overzicht helpt je een handje:

  • in een werkruimte: > 1000 lm
  • in de keuken: tussen 700 en 1000 lm
  • om een boek te lezen: tussen 500 en 700 lm
  • aan de eettafel: tussen 300 en 500 lm
  • aan de badkamerspiegel: tussen 200 en 300 lm
Hoe weet ik of een lamp koud of warm licht zal verspreiden?

Door te kijken naar de Kelvin waarde die op de verpakking staat. Die geeft de kleurtemperatuur van de lamp aan. Lampen met een lage Kelvin waarde produceren warm, geel, gezellig licht. Lampen met een hoge Kelvin waarde produceren koeler, blauw licht dat een meer energieke stemming oproept.

Geven alle TL lampen hard en fel licht?

Nee hoor. Dat was wel het geval bij de oude generatie TL lampen (T8 lampen met dikke buis), maar tegenwoordig zijn er ook TL lampen (T5 lampen) op de markt die niet alleen een dunnere buis hebben maar ook een warmer licht verspreiden.

Zijn alle lampen dimbaar?

Nee, dat is niet het geval. Halogeenspots zijn over het algemeen wel dimbaar, led lampen en spaarlampen zijn dat soms wel, soms niet. TL lampen zijn nog moeilijker dimbaar.

Kijk zeker op de verpakking naar om te weten of je lamp dimbaar is of niet of kijk dit na op onze website.

Wat is CRI en moet ik daar rekening mee houden?

CRI slaat op de kleurweergave-index van een lamp, eenvoudig gezegd: hoe natuurgetrouw de kleuren in een ruimte er uit zullen zien als de lamp brandt.

Natuurlijk buitenlicht heeft een CRI van 100. Hoe hoger de CRI van kunstlicht is (op een schaal van 0 tot 100), hoe beter de kleuren de echte kleuren zullen benaderen.

Voor een aangename leefomgeving kijk je best uit naar lampen met minstens CRI 80, of hoger.

Wat is hue?

Hue is een led verlichting van Philips die je kan bedienen via een app op je smartphone of tablet. Het bestaat zowel in wit als gekleurd licht. Hue maakt het mogelijk om zelfs via afstandsbediening de verlichting in alle kamers van je huis af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeur en behoefte. Bijvoorbeeld helder en koel licht in de keuken tijdens het koken, maar warm geel licht als je aan tafel gaat. Omdat je hue bedient via je smartphone of tablet kan je ook van op afstand de verlichting thuis regelen. Handig dus als je op vakantie bent!

Kan ik spaarlampen gebruiken in alle ruimtes van mijn huis?

In principe kan dat, maar je doet er beter aan om ook rekening te houden met de functie en het gebruik van de verlichting voor je een soort lamp kiest. Bij spaarlampen duurt het even voor ze op volle sterkte branden en bovendien is veel aan- en uitschakelen van de lamp niet goed voor de levensduur. In ruimtes waar je altijd maar kort vertoeft, zoals een berging of een toilet, kies je dus beter voor een ander soort verlichting (led of eco-halogeen).

Hoe moet ik lampen weggooien?

Sommige lampen (spaarlampen en TL lampen) bevatten kleine hoeveelheden kwik en horen daarom bij het Klein Gevaarlijk Afval. Alle andere lampen bevatten geen gevaarlijke stoffen en kan je bij het gewone huisafval doen en dus niet in de glasbak.

Recent bekeken