keuzehulp

Welke boormachine accessoires kies ik voor mijn klus?

Er bestaan verschillende soorten bits en boren om te gebruiken met je elektrische schroef- of boormachines. Bits voor schroefmachines moeten worden aangepast aan de schroefkop van de schroef.

Voor het kiezen van de juiste boor hou je rekening met het materiaal waarin je wilt boren en (eventueel) het soort gat dat je wilt maken.

De juiste bit kiezen

Wanneer je een schroefmachine of een boormachine gebruikt om schroeven in of uit te draaien moet je het bitje altijd aanpassen aan de schroefkop, zowel in vorm als in afmeting.
Doe je dit niet, dan kan de schroefmachine doordraaien op de schroefkop, waardoor de schroef niet langer bruikbaar is. Ook het bitje zelf kan beschadigd raken.

Er bestaan erg veel verschillende soorten schroefkoppen (sleufkop, kruiskop, imbus, vierkant,), in verschillende maten. De maat vind je terug op het bitje en op de verpakking van de schroeven.

Een uitgebreide set bits is onmisbaar in elke werkkoffer.

Philips en Pozidriv

Kruiskopschroeven komen heel veel voor, maar bestaan in twee soorten: de Philips en de Pozidriv.

Let goed op dat je steeds het aangepaste bitje gebruikt.

De juiste boor kiezen

Voor een geslaagde boorklus is het belangrijk dat je de boor afstemt op :

  • Het materiaal waarin je gaat boren
  • Het soort gat dat je wilt maken.

Boren in hout

Houtboor
Een standaard houtboor is meestal gemaakt van chroom-vanadium. Deze boor is geschikt voor zowel hard- als zachthout. De boor heeft een centreerpunt (dunne punt in het midden) en twee voorsnijders, waardoor ze gemakkelijk te positioneren is. De spiraalvormige spaangroeven voeren het vrijgekomen boormeel af. Tijdens het boren wordt er eerst langzaam gecentreerd en vervolgens wordt de snelheid opgevoerd.

Speedboor
Dé boor om grote gaten te maken in hout. Ze valt op door de centreerpunt en het platte oppervlak. Opgepast: als je een gat boort met een speedboor is de bodem niet vlak. Gebruik deze boor dus om gaten te maken die volledig door het materiaal heen gaan.

Forstnerboor
Deze boor gebruik je om gaten in hout te boren tot op een bepaalde diepte en dus niet helemaal door het materiaal. Ideaal voor onder andere het maken van scharniergaten (bijvoorbeeld klikscharnieren in keukenkasten) omdat de bodem van het gat met een forstnerboor perfect vlak is.

Verzinkboor
Om schroefkoppen te verzinken in hout, kan je met een verzinkboor voorgeboorde schroefgaten conisch afwerken, dankzij de schuine vorm van de kop. Achteraf kan je de schroefkop eventueel nog met een pasta bedekken, zodat de verbinding helemaal onzichtbaar wordt.

Boren in metaal

Metaalspiraalboor
Met metaalspiraalboren boor je o.a. in aluminium en staal. Metaalboren hebben meestal geen centreerpunt, zoals de meeste houtboren. Om te vermijden dat de boor 'wegloopt' als je begint te boren, moet je met een centerpons een klein deukje in het materiaal slaan. De standaard metaalboor bestaat uit 2 snijvlakken, die bij de punt naar elkaar toelopen. De boren uit snelsnijstaal (HSS) zijn van betere kwaliteit dan metaalboren uit het zachtere WS- of SS-staal.

Boren in steen

Voor steenachtige materialen heb je weer ander boren nodig. Hierbij is het belangrijk een boor te kiezen die voorkomt dat het materiaal waarin je boort (af)breekt.

Boor met hardmetalen punt
Deze boor kan je inzetten in steen en metselwerk. De boorpunt is voorzien van een hardmetalen boorplaatje met een scherpe snijkant, meestal beitelvormig.

SDS-boor
Specifieke boren voor harde steensoorten en beton. Deze boren hebben een specifieke speciale uitgang en kunnen enkel met een boorhamer gebruikt worden.

Boren in beton

Boor met een hardmetalen punt en een speciale vorm
Deze boor voert het loskomende betonmeel goed af.

Boor met een X-vormige kop
Deze boor voert betonresten nog doeltreffender af.

SDS-boor
Specifieke boren voor harde steensoorten en beton. Deze boren hebben een specifieke speciale uitgang en kunnen enkel met een boorhamer gebruikt worden.

Beton en steen

De meeste betonboren kan je ook in steen gebruiken.

Boren in tegels

Tegelboor
Een boor die speciaal ontworpen is om in tegels te boren, zonder dat ze barsten.

Gaten boren in verschillende materialen

Gatenboor
Geschikt om grote gaten uit te zagen in diverse materialen (ook beschikbaar voor staal, aluminium, steen, beton...). Het is dus officieel geen boor, maar omdat je ze gebruikt in combinatie met een boormachine kan ze hier niet ontbreken.

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke boorhamer kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke boorhamer kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een accuboormachine? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een accuboormachine? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in