keuzehulp

Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis?

Voor je aan je schildersklus begint is het uitermate belangrijk om alle delen die je niet gaat schilderen zorgvuldig af te plakken met tape en (eventueel) afdekfolie.

Voordelen van afplakken

Voordelen van afplakken:

 • het schilderen gaat vlotter want je hoeft niet voorzichtig ergens om heen te verven
 • het eindresultaat is mooier want perfect en strak afgelijnd
 • het opruimen gaat sneller want je moet geen vlekken of vegen wegpoetsen

Wat plak je af?

Deurlijsten, plinten, kozijnen, de scheidingslijn tussen muur en plafond of tussen twee kleurvlakken, maar ook meubels zoals hangkasten of zelfs planten in de tuin, kortom alles wat beschermd moet worden tegen mogelijke verfvegen, -vlekken of -spatten.

Tip

Verwijder zoveel mogelijk losse delen van de muren (bv. afdekplaatjes van lichtschakelaars, kapstokken, lichtarmaturen) om het afplakwerk te verminderen.

Waarmee plak je af?

Er zijn verschillende soorten tape op de markt die aangepast zijn aan elke specifieke afplakklus. Bv.

 • Universele afplaktape voor eenvoudige verfklussen
 • Premium afplaktape voor de meeste verfklussen
 • Precision tape voor uiterst precieze en strakke verfranden, beschikbaar voor binnen- en buitentoepassingen en voor kwetsbare ondergronden
 • Tape met standaard breedte (2 tot 3 cm) voor het afplakken van kleinere delen, bv. de thermostaat
 • Brede tape (4 tot 5 cm) voor het afplakken van de lijn tussen muur en plafond, om te vermijden dat je met de rol de muur of het plafond raakt.

Voor kleine objecten, kozijnen en bijvoorbeeld vensterbanken kun je Afdekfolie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je een schoon en strak resultaat krijgt.

Voor het afdekken van grote oppervlakken (meubels, een deur) kan je stevige afdekfolie gebruiken die je eventueel vastplakt met tape. Of, kies voor de handige twee-in-één oplossing, namelijk afdekfolie en afplaktape in één. Zo gaat het beschermen en afplakken nog sneller en makkelijker.

Hoe plak je af?

 • Afplaktape kleeft niet goed op vette, stoffige of vochtige ondergronden. Reinig het oppervlak dus vooraleer je begint af te plakken. Zo vermijd je vlekken en zorg je ervoor dat de verf niet achter de tape kan kruipen.
 • Raadpleeg steeds de verpakking om na te gaan of de tape geschikt is voor jouw toepassing. Voor schilderwerken in direct zonlicht of buiten gebruik je bijvoorbeeld altijd best een UV bestendige tape.
 • Probeer de tape eerst uit op een discrete plaats zodat je zeker bent dat de tape geschikt is voor je toepassing.
 • Gebruik bij het afplakken zoveel mogelijk lange stukken tape voor rechte en strakke verflijnen.
 • Druk de afplaktape goed aan op de ondergrond.
 • Loopt het plafond niet helemaal recht, plak de tape dan enkele mm onder de scheiding om een rechte lijn te vormen. Wil je bepaalde vormen aanbrengen op de muur, maak dan gebruik van flexibele afplaktape waarmee je makkelijk gebogen lijnen kan vormen.

Hoe verwijder je tape?

Verwijder afplaktape altijd voor de verf volledig droog is. Zo voorkom je beschadigingen aan je schilderwerk. Kijk op de verpakking voor de maximale duur dat de tape aan de muur gehecht mag blijven. Trek de tape rustig en gelijkmatig onder een hoek van 30 à 45° los van de muur.

Meer klusadvies

muur-reinigen
Hoe reinig ik muren en plafond voor het schilderen? stappenplan
verf-verwijderen-stap1-gamma
Hoe verwijder ik een oude verflaag van hout? stappenplan
vochtige-muur-herstellen
Hoe herstel ik een vochtige muur? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in