stappenplan

Hoe verwijder ik een oude verflaag van hout?

Wil je jouw houten ramen of deuren verven? Dan kan het zijn dat je eerst de oude verf moet verwijderen. Ook als je een houten kast opnieuw wil beschilderen, kan je de bestaande verflaag beter verwijderen, zeker wanneer die begint af te bladderen.

Oude verf verwijder je met een verfkrabber en een heteluchtpistool. Voor moeilijke bereikbare plekken kun je afbijtmiddel gebruiken.

Verf verhitten met heteluchtpistool
stap 1

Verf verhitten met heteluchtpistool

Om de verf gemakkelijk los te krijgen werk je best met een heteluchtpistool of verfföhn. Draag wel altijd werkhandschoenen, een mondmasker en eventueel een veiligheidsbril, want bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij.

Verwarm de oude verflaag met het heteluchtpistool over een lengte van 10 tot 15 cm. Het is belangrijk om bij het verwarmen de lengterichting van het hout te volgen. Bij verticale oppervlakken verwijder je de verf van onder naar boven. Houd het heteluchtpistool niet te lang op één plek, anders verbrandt het hout, en pas op bij ramen dat de hitte niet tegen het glas aankomt.

Verf wegkrabben met verfkrabber
stap 2

Verf wegkrabben met verfkrabber

Verwarm telkens 10 tot 15 cm van de oude verflaag met het heteluchtpistool. Als je bubbeltjes ziet verschijnen is de oude verflaag warm genoeg en krab je de oude verflaag direct weg met de verfkrabber.

Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Plaats de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren.

Tip!

Speciale verfkrabbers zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Het gereedschap heeft een driehoekig voorblad met scherpe randen. Het is belangrijk dat je die randen zo scherp mogelijk houdt om efficiënt te kunnen krabben.

Restjes verf met afbijtmiddel verwijderen
stap 3

Restjes verf met afbijtmiddel verwijderen

Op sommige randjes of hoeken is branden niet mogelijk. Gebruik voor deze lastige plekken afbijtmiddel. Indien je afbijtmiddel moet gebruiken is het belangrijk om zeker een veiligheidsbril, een mondmasker en handschoenen te dragen. Afbijtmiddel is een sterk chemisch goedje, dat je niet op je huid of in je ogen wilt krijgen.

Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een verfborstel en laat het inwerken. De duurtijd hangt af van de dikte en de kwaliteit van de verflaag (raadpleeg hiervoor de verpakking). Als het afbijtmiddel is ingewerkt, wordt de verf zacht en ribbelig. Nu kan je hem wegsteken met een plamuurmes of een verfkrabber.

Hout schuren
stap 4

Hout schuren

Na voorgaande stappen kun je beginnen met het schuren van het hout. Gebruik voor grote stukken een handpalmschuurmachine met korrel 180. En voor de hoekjes een schuurblokje.

Hout schoonmaken
stap 5

Hout schoonmaken

Maak het hout schoon met een natte doek en ontvettingsmiddel. Laat het oppervlak helemaal opdrogen. Werk het hout vervolgens op af met lakverf, beits of vernis. Bekijk ook zeker nog eens de verschillen tussen lakverf en vernis alvorens je van start gaat.

Hoe zelf hout lakken?

Meer klusadvies

houtrot-repareren-stappenplan-gamma
Hoe repareer en bestrijd ik houtrot aan mijn kozijn of deur? stappenplan
kozijnen-buiten-schilderen-stappenplan-gamma
Hoe schilder ik mijn houten ramen en deuren buiten? stappenplan
tuinhuis-schutting-beitsen
Hoe beits ik mijn tuinhuis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in