stappenplan

Hoe plaats ik een draadloos alarmsysteem?

Met een draadloos alarmsysteem kan je je huis van boven tot onder beveiligen. In onze webshop vind je verschillende alarmsets, die je perfect zelf kan installeren.

stap 1

Stap 1 - Plaatsing bepalen

Een gemiddelde alarminstallatie bestaat uit een centrale, een afstandsbediening of een toetsenbord en enkele openings- en bewegingsmelders. De centrale is het zenuwcentrum van de alarminstallatie die de andere onderdelen opvolgt en aanstuurt en waar ook de sirene in is verwerkt.

Reserveer voor de centrale een centraal gelegen plek in huis (dat is vaak de inkomhal) op minstens 5m afstand van storingsbronnen, zoals een telefoontoestel.

De openingsdetectoren breng je strategisch aan op sponningen van ramen en deuren. Doe dit telkens zo ver mogelijk van de scharnieren.

Als je plaatsen zoekt voor de bewegingsdetectoren, zorg er dan voor dat ze buiten elkaars werkingsgebied blijven. Zet zeker geen bewegingsdetectoren vlak bij een warmtebron of een grote raampartij.

Tip!

Plaats één bewegingsdetector bij de centrale, zodat die niet ongezien uitgeschakeld kan worden door inbrekers. Het toetsenbord plaats je best uit het zicht van bezoekers.

stap 2

Stap 2 - Alarmsysteem testen en coderen

Plaats de batterijen (meestal worden deze meegeleverd) in de verschillende elementen van de alarmkit. Controleer de werking van het toetsenbord, test dan de centrale eenheid en uiteindelijk de afzonderlijke detectoren.

Gebruik de handleiding van de alarmset om allerlei parameters te programmeren, zoals het bereik van de detectoren en het geluid van de sirene.

Geef de alarminstallatie ten slotte een persoonlijke code, zodat alleen jij en eventueel ook andere gezinsleden ermee kunnen werken. Hiervoor heb je bij de meeste systemen een speciale tool nodig.

stap 3

Stap 3 - Onderdelen monteren

Boor de gaten voor de bevestiging van de centrale in de muur. Steek pluggen in de gaten en schroef de centrale vast tegen de muur.

De overige onderdelen werken bij de meeste systemen met bevestigingsplaatjes, zodat je ze makkelijk kan verwijderen om de batterijen te vervangen. Bevestig het bevestigingsplaatje telkens met schroeven op de uitgekozen plek en klik dan het toetsenbord, de bewegingsdetector of de openingsdetector vast.

Controleer ten slotte de werking van het systeem aan de hand van de gebruiksaanwijzing.

Opgelet

Een alarminstallatie met een buitensirene mag je zelf installeren, maar ze moet wel door een erkend installateur goedgekeurd worden. Je krijgt dan een boekje overhandigd dat je bij politiecontrole moet kunnen
voorleggen.

Meer klusadvies

Tutorial - Elektra - Hoe sluit ik een badkamer ventilator aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een badkamer ventilator aan? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe strip ik een elektriciteits kabel? - Thumbnail
Hoe strip ik een elektriciteits kabel? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe vervang ik een stopcontact? - Thumbnail
Hoe vervang ik een stopcontact? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in