stappenplan

Hoe sluit ik een badkamer ventilator aan?

In vochtige en dichte ruimtes zoals badkamers is een goede ventilatie belangrijk. Om schimmelvorming of nare geuren te vermijden is een badkamerventiator een goede oplossing. In dit klusfilmpje tonen we hoe je een badkamerventilator aansluit op het elektriciteitsnet.

Tip!

Veiligheid eerst. Schakel de stroomkring in kwestie uit. Controleer altijd elke draad waarmee je werkt met een spanningszoeker. Gebruik altijd dubbel geïsoleerd gereedschap.

stap 1

Alle componenten op een rij

Er zijn drie componenten die met elkaar worden verbonden: de lasdoos, de inbouwdoos van de schakelaar en natuurlijk de ventilator zelf. De bedoeling is dat de ventilator draait als je de schakelaar aanknipt, maar ook als het te vochtig wordt in de badkamer en de schakelaar af staat. De stroom wordt afgetakt van de lasdoos.

Tip!

Aangezien elke draad zijn functie heeft, moet je ze ook correct aansluiten. Voor elk type draad is er een aansluitingspunt voorzien. Zorg ervoor dat de draden stevig zijn vastgeschroefd, want anders bestaat het gevaar op vonken en warmteontwikkeling.

stap 2

Verbind een nuldraad met de ventilator

Verbind een blauwe nuldraad - op de verpakking aangeduid met N - met de ventilator. Kijk op de verpakking waar je hem moet bevestigen. In de lasdoos verbind je simpelweg blauw met blauw.

Tip!

lektriciteitsdraden bestaan uit een koperen, geleidende kern en een isolatielaag van kunststof. Strippen doe je met een draadstriptang. Belangrijk is dat je de tang zo afregelt dat je de kunststof verwijdert zonder aan de kern te raken. Strip zo’n 1 tot 1,5 cm af en draai de koperen draadjes tot een strakke bundel.

stap 3

Sluit een fasedraad aan op de ventilator

Trek een bruine fasedraad naar de ventilator. Deze moet constant onder spanning staan, anders werkt de vochtsensor niet onafhankelijk van de schakelaar.

stap 4

Verbind een fasedraad met de schakelaar

Trek een tweede bruine fasedraad naar de inbouwdoos van de schakelaar.

Tip!

Controleer de verpakking op een vierkantje met daarin een vierkantje. Als dit symbool er niet opstaat, zal je de ventilator moeten aarden.

stap 5

Verbind schakelaar en ventilator

Verbind de schakelaar met de ventilator via een schakeldraad. Deze heeft een zwart of grijze kleur.

stap 6

Een lamp aansluiten

Wil je met de schakelaar ook een lamp laten aanknippen? Sluit die lamp dan aan op de schakeldraad en de nuldraad.

Meer klusadvies

alarmsysteem-plaatsen
Hoe plaats ik een draadloos alarmsysteem? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe strip ik een elektriciteits kabel? - Thumbnail
Hoe strip ik een elektriciteits kabel? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe vervang ik een stopcontact? - Thumbnail
Hoe vervang ik een stopcontact? stappenplan