stappenplan

Hoe verwijder ik het behangpapier van mijn muren?

Als je muren wil renoveren met een nieuwe laag verf of een pleisterlaag, is het grondig verwijderen van oud behangpapier bepalend voor het eindresultaat. In deze klus leggen we uit hoe je behangpapier en oude lijmresten zorgvuldig van je muren verwijdert.

stap 1

Behangpapier laten weken

Maak het behangpapier goed nat met een sopje van warm water en detergent.
Gebruik hiervoor een spons of een plantenspuit. Als je grote oppervlakken wil behandelen, is een rugsproeier erg handig om het sop op de muur te sproeien. Laat het sopje een tiental minuten intrekken.

Je kan ook een behangstomer kopen of huren. Een behangstomer heeft een groot vlak waar stoom uitkomt, wat je op het oude behang zet. Dit stoomt het behang los en zo kan je het makkelijk van de muur trekken of afsteken met een plamuurmes.

Hardnekkig behangpapier kan je eerst doorprikken met een behangperforator. Als je hiermee over het papier rolt, maak je er kleine gaatjes in. Van zodra je de muur nadien nat maakt, loopt het water achter het papier. Zo kan het makkelijker losweken.

In de handel heb je ook speciale afweekmiddelen die het behangpapier week maken. Je maakt ze aan met water en brengt ze met een kwast aan op het behangpapier. Ze dringen door het behangpapier heen en tasten de onderliggende lijmlaag aan.

stap 2

Behangpapier verwijderen

Krab het vochtige behangpapier van de muur met een plamuurmes.

Maak de muur opnieuw nat om achtergebleven lijmresten te verwijderen. Veeg met een spons de lijmresten weg.

Je kan de achtergebleven lijmresten ook afschuren met schuurpapier.

stap 3

Behangpapier verwijderen

Door het afsteken met een plamuurmes maak je onvermijdelijk (kleine) kapjes in de muur. Soms komt er zelfs een deel van de bepleistering mee.

Het is zeer belangrijk om deze nadien terug op te vullen en bij te schuren alvorens je verder gaat met een nieuwe afwerking van de muur.

Meer klusadvies

vliesbehang-aanbrengen-stap4-gamma
Hoe breng ik vliesbehang aan? stappenplan
Hoe behang ik zelf mijn wand?
Hoe behang ik zelf mijn wand? stappenplan
Tutorial - Behang - Hoe breng ik glasvezelbehang aan op mijn muur? - Thumbnail
Hoe breng ik glasvezelbehang aan op mijn muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in