stappenplan

Hoe plaats ik een binnendeur?

Een deur plaatsen is geen al te moeilijke klus, maar je moet wel heel erg nauwkeurig te werk gaan. Alles begint met een deur die perfect in de omlijsting past. Meestal moet je de deur daarom zelf ietwat inkorten of bijschaven.

In deze klus wordt de deur afgehangen met scharnieren. In de plaats daarvan kan je ook paumelles gebruiken. Die zijn inbraakveiliger omdat je de deur dan alleen kan verwijderen als ze al open staat. Bij scharnieren kan je de pin ook verwijderen terwijl de deur dicht is.

Tip!

Voor wie het snel moet gaan, is waarschijnlijk de aanschaf van een kant-en-klare deurkit (inclusief de deurlijst) de beste oplossing.

stap 1

Stap 1 - Maak de deur op maat

Meet de breedte van het kozijn op drie verschillende plaatsen om eventuele maatverschillen op te merken. Meet de hoogte van het kozijn zowel aan de linker- als aan de rechterhelft van de deuropening.

Voor de breedte van de deur trek je 4mm af van de breedte van het kozijn (2mm extra ruimte aan de scharnierzijde en 2mm aan de slotzijde). Om de breedte van de deur aan te passen duid je de juiste breedte op de deur aan met een verticale potloodlijn aan de slotzijde van de deur.

Om de deur bij te schaven, zet je ze op de grond met de slotzijde naar boven gericht. Schaaf het hout af tot op de aangeduide potloodlijn. De lengte van de deur is best ongeveer 4mm korter dan de hoogte van het kozijn. Moet je de deur inkorten, dan helpt onze klus 'Deur inkorten' je daarbij.

Gangbare deurbreedtes zijn 73, 78, 83, 88, 93cm. 83cm is de meest voorkomende deurmaat. De gemiddelde deurhoogte is tussen 201 en 211cm.

stap 2

Stap 2 - Teken de scharnieren af

Plaats de deur op de grond met de scharnierzijde naar boven. De scharnieren plaats je 10 tot 15cm van de boven- en onderkant van de deur. Voor het bovenste scharnier trek je dus een potloodlijn op 10 à 15cm van de bovenkant van de deur. De lijn geeft de bovenkant van scharnier aan. Leg het bovenste scharnier tegen de lijn en teken de omtrek van het scharnier af op de deur.

Doe aan de onderkant hetzelfde. Let op: de potloodlijn die je op 10 à 15cm vanaf de onderkant van de deur aanbrengt, geeft de onderkant aan van het scharnier.
Teken de omtrek van het middelste scharnier exact tussen het bovenste en het onderste scharnier af. Teken ook de dikte van elk scharnier af op de voorkant van de deur.

stap 3

Stap 3 - Maak ruimte voor de scharnieren

Steek nu met een beitel het hout tussen de omtreklijnen van de scharnieren weg tot op de aangeduide diepte (meestal is een scharnier 2 tot 4mm dik). Kap met de beitel eerst recht op de potloodstrepen, zodat het hout in elk geval niet verder splijt dan de afgebakende scharnieromtrek. Maak vervolgens om de paar millimeter inkepingen.

Zet de beitel nu tegen de op de voorkant van de deur afgetekende lijn (die de diepte/dikte van het scharnier aangeeft) en sla het hout binnen de omtrek van het scharnier weg. Steek voor elk scharnier het hout op deze manier weg en schuur de voorziene openingen lichtjes op. Leg de scharnieren nu in de uitgestoken openingen, boor de nodige schroefgaten en kijk of het scharnier past.

Teken de scharnieren nu ook op het deurkozijn af en kerf het hout op de afgetekende lijn in met een breekmes. Steek het hout binnen de inkerving weg zodat de scharnierhelft samenvalt met het kozijn.

stap 4

Stap 4 - Plaats de deur in het kozijn

Schroef de scharnieren vast op de deur. Zet de deur open in het kozijn. Met de hulp van enkele latjes (houten wiggen) onder de deur kan je de exacte hoogte bepalen. Maak de scharnieren vast aan de deuromlijsting.

stap 5

Stap 5 - Bevestig de slaglat

Sluit de deur en teken met een potlood over de hele omlijsting af tot waar de deur komt. Zaag de deurlat die tegen de bovenplank van de omlijsting komt op maat en klop ze met drie spijkers vast op de omlijsting. Doe nu hetzelfde voor de deurlatten aan de zijkant van de omlijsting. Trek wel de dikte van de bovenste deurlat af van de totale hoogte van de omlijsting.

stap 6

Stap 6 - Bevestig het sluitwerk

Nu moet je de deur nog van een sluiting voorzien. Voor een binnendeur volstaat een eenvoudig slot. In onze klus 'Cilinderslot plaatsen' lees je hoe je een sluiting correct aanbrengt. Ook als je een klassiek slot monteert, kan je volgens de aanwijzingen in deze klus te werk gaan.

Meer klusadvies

Tutorial - Deuren - Hoe plaats ik een buitendeur? - Thumbnail
Hoe plaats ik een buitendeur? stappenplan
Tutorial - Deuren - Hoe kort ik mijn deur in? - Thumbnail
Hoe kort ik mijn deur in? stappenplan
Tutorial - Deuren - Hoe plaats ik een harmonicadeur? - Thumbnail
Hoe plaats ik een harmonicadeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in