stappenplan

Hoe plaats ik een cilinderslot?

Een woning is nooit voor de volle honderd procent inbraakveilig, maar toch kan je diverse maatregelen nemen om mogelijke inbrekers het leven zuur te maken. Vervang je oude deurslot bijvoorbeeld door een cilinderslot, dat nagenoeg onmogelijk met een valse sleutel kan worden geopend.

stap 1

Opmeten

Meet eerst een aantal belangrijke maten op, alvorens naar je doe-het-zelfzaak te gaan.

 • Meet de afstand van het hart van de kruk tot de kopse deurzijde (A).
 • Meet vervolgens afstand tussen het hart van de kruk tot het hart van de cilinder (B) en ook de cilinderlengte. Daarvoor kan je een speciale hoekmeter gebruiken. Uiteraard moet je de dikte van het veiligheidsbeslag niet in rekening brengen.

Nu kan je een geschikt slot aanschaffen.

stap 2

Slot monteren

 • Demonteer de oude slotkast en probeer of het nieuwe slot in het gat past. Eventueel haal je wat hout weg met een houtbeitel.
 • Het zou moeten lukken dat de voorplaat van je nieuwe slot perfect overeenkomt met het vorige. Gebruik daarom een scherpe beitel om het vlak waarin de voorplaat zal rusten ietwat ruimer te maken.
 • Bevestig het nieuwe slot stevig in de deur met lange schroeven. Om schade aan het hout en de schroef te vermijden, boor je best voor.
stap 3

Cilinder plaatsen

Schuif de cilinder door het sleutelgat. Bedoeling is dat het gat in het midden van de cilinder in het midden van de slotkast komt te zitten.

Draai vervolgens de speciaal meegeleverde schroef via de voorplaat vast in de cilinder.

stap 4

Veiligheidsbeslag monteren

 • Meet op het veiligheidsbeslag de afstand tussen beide schroefgaten.
 • Naast de cilinder boor je de gaten voor het veiligheidsbeslag. Tip: boor tot halfweg langs de binnenkant en boor het tweede stuk via de buitenkant. Zo blijf je makkelijker recht. Let op: als je schuin boort, past het veiligheidsbeslag niet.
 • Steek de bevestigingsschroeven van het beslag via de binnenzijde door de deur. Plaats aan de buitenkant de rozas eroverheen.
 • Om verschillende deurdiktes aan te kunnen, zijn de schroeven meestal wat langer dan nodig. Kort ze indien nodig in met een ijzerzaagje, maar wees voorzichtig zodat je de schroefdraad niet beschadigt.
 • Schuif de meegeleverde opvulplaatjes over de cilinder en plaats er dan de afdekkap van de rozas overheen en draai schroeven vast door de voorziene schroefgaten.
stap 5

Sluitplaat bevestigen

 • Verwijder eerst de oude sluitplaat en gebruik dan een beitel om de uitsparing ruimer te maken, zodat de nieuwe L-vormige sluitplaat er vlot in past. Probeer regelmatig of de uitsparing klaar is, haal niet te veel hout ineens weg.
 • Bevestig de sluitplaat met schroeven.
 • Test de werking van het hele systeem.
Deurkader te smal?

Als de deurkader erg smal uitvalt en te weinig garantie biedt voor een stevige montage, kan je de schroeven via de kopse zijde door het kader in de muur vastschroeven.

Benodigdheden

Meer klusadvies

deurklink-vervangen-stap6-gamma
Hoe vervang of monteer ik een deurklink? stappenplan
Tutorial - Deuren - Hoe plaats ik een deurspion? - Thumbnail
Hoe plaats ik een deurspion? stappenplan
Tutorial - Deuren - Hoe plaats ik een binnendeur? - Thumbnail
Hoe plaats ik een binnendeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in