inspiratie

Brandbeveiliging

Brand komt altijd onverwachts. Zorg daarom dat je er goed op voorbereid bent. GAMMA vertelt je meer over de belangrijkste hulpmiddelen bij brand. Brand voorkomen is natuurlijk nog beter, lees daarom ook tips om aan brandpreventie te doen. Om goed voorbereid te zijn op brand zijn een aantal hulpmiddelen onmisbaar. In je huis mogen brandblussers en rookmelders niet ontbreken maar ook blusdekens en brandladders zijn effectief.

Hulpmiddelen om brand te voorkomen

Rookmelder kiezen

Alle rookmelders zijn te gebruiken als een vorm van brandpreventie, maar niet alle rookalarmen pakken dat op dezelfde manier aan. Ontdek de verschillende soorten rookmelders en waar hun kracht ligt.

Bekijk de keuzehulp

Rookmelder installeren

rookmelders zijn onmisbaar bij het brandveilig maken van je huis. Een rookmelder waarschuwt je op tijd tegen een mogelijke brand en gevaarlijke rook.

Bekijk het stappenplan

Tips brandpreventie

Het is belangrijk om de nodige hulpmiddelen bij brand in huis te hebben. Maar het beste is natuurlijk om een brand te voorkomen. Volg deze tips:

  • Kaarsen: Houd kaarsen uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen, gebruik kaarsenstandaards die niet kunnen branden en zorg dat kinderen niet bij lucifers en aanstekers kunnen.
  • Keuken: Loop tijdens het koken niet zomaar weg (bijvoorbeeld als er gebeld wordt), maak regelmatig het filter van je afzuigkap schoon, vetresten kunnen vlam vatten en gebruik bij een vlam in de pan nooit water en ga ook niet met de pan lopen. Schuif een deksel over de pan en draai het gas uit.
  • Rook niet in bed.
  • Laat een strijkijzer dat aan staat nooit onbewaakt achter.
  • Slaan de verzekeringen/aardlek door? Verhelp de oorzaak of haal er een vakman bij
  • Halogeenverlichting wordt heet. Plaats geen halogeenlampen bij brandbaar materiaal en schakel ze uit bij afwezigheid.
  • Leg geen elektriciteitssnoeren onder het tapijt. Gebruik ook zo weinig mogelijk verlengsnoeren.
  • Laat je schoorsteen regelmatig controleren en indien nodig schoonmaken.
  • Heb je een open haard? Plaats een brandscherm en een vonkenvanger.

Hulpmiddelen om brand te blussen

Brandblussers

Met een brandblusser in huis is je woning weer een stukje brandveiliger. Je maakt een brandje snel onschadelijk met de juiste blusser. Bekijk hier onze verschillende type brandblussers.

Bekijk het assortiment

Blusdeken

Een blusdeken mag niet missen in je keuken. Dit deken kun je over een beginnende kleine brand leggen en ontdoet de vuurhaard van zuurstof waardoor het vuur dooft. Een blusdeken is met name geschikt voor kleine vloeistofbranden of bijvoorbeeld een brand in een prullenbak. De meeste blusdekens blijven zo’n 5 jaar bruikbaar, zorg dat je deze tijdig vervangt.

Bekijk het assortiment
Deze inspiratie komt voor in