stappenplan

Hoe snoei ik een buxus?

Buxus is een van de populairste groenblijvers in de tuin. Door goed en regelmatig buxus snoeien, krijg je een mooie en strakke buxusbol of -haag. Ga bij buxus snoeien daarom goed voorbereid te werk.

Wanneer buxus snoeien

Veel mensen vragen zich af wanneer en hoe vaak je buxus het beste kunt snoeien. Buxus snoeien doe je in elk geval twee keer per jaar: de eerste keer eind mei, als het frisse groen net is uitgelopen en een tweede keer in september, zodat de haag of bol mooi strak de winter in gaat. Later buxus snoeien is niet aan te raden omdat de struik vorstschade kan oplopen. Het beste is om de buxus tussen mei en september nog twee extra snoeibeurten te geven. Na elke keer snoeien gaat de buxus namelijk vertakken waardoor je een mooie, dichte struik krijgt. En hoe dichter de struik, hoe gladder het resultaat. Ga alleen buxus snoeien op een bewolkte dag, het liefst na een regenbui. Op een zonnige dag kunnen de buitenste bladeren bruin verkleuren.

Buxushaag snoeien

Door de dichte structuur vormt de buxushaag een mooie achtergrond voor borderplanten. Omdat de buxus niet snel in hoogte groeit, wordt hij vooral gebruikt in de voortuin of om een border te omkaderen. Voor een mooie, rechte haag kun je het beste als volgt buxus snoeien:

  • Jonge buxushaagjes zijn vaak nog een beetje ongecontroleerd. Voor mooie, strakke lijnen is het handig om bamboestokken te gebruiken die je pal naast de buxushaag in de grond steekt. Alle takjes die buiten de stokken komen, knip je af. Werk van beneden naar boven. Als de buxushaag eenmaal strak is na een paar jaar, kun je voortaan uit de losse hand buxus snoeien.
  • Voor de bovenzijde kun je een touw tussen de bamboestokken spannen en daarlangs knippen. Snoei de bovenkant flink terug want voor een mooie, dichte buxushaag mag hij niet te snel in hoogte toenemen.
  • Na de snoei kun je buxus bemesten met organische buxusmest. Vergeet ook niet om geregeld kalk te strooien want buxus houdt van kalkrijke grond. Groeit de buxus in pot? Geef hem dan elke zes weken kunstmest.
Grenst je buxushaag aan een border?

Grenst je buxushaag aan een border, leg dan een lap vliesdoek over de planten om het snoeisel op te vangen. Zo heb je alles snel opgeruimd. Afgeknipt materiaal kun je gebruiken om stekken van te nemen, de rest kan op de composthoop.

Buxus in model snoeien

De kleine blaadjes en de fijne structuur maken de buxus ideaal om allerlei patronen en siervormen in te snoeien. Een vorm in een buxus snoeien doe je zo:

  • Begin bij een buxusbol met de bovenkant, waar de nieuwe scheuten het langst zijn, en knip deze flink terug. Rond dan de bovenste helft af tot een mooie halve bol. Houd de handheggenschaar hierbij op zijn kop zodat de messen de ronding van de bol kunnen volgen. Snoei daarna de onderste helft in model; vaak hoef je daar maar weinig af te knippen.
  • Voor een buxuskegel of -piramide heb je een opgaande buxusstruik nodig. Een kegel loopt rondom rond; zet een bamboestok schuin tegen de struik, van de voet naar de top en snoei alle scheuten weg die te ver uitsteken. De topscheut laat je ongemoeid. Een piramide met vier schuine zijkanten is makkelijk in model te knippen. Plaats eventueel twee schuine bamboestokken links en rechts van de vlakken die je knipt.
  • Met behulp van gaasfiguren kun je allerlei vreemde vormen in je buxus snoeien zoals een kip, hart of eekhoorn.

Buxusbol snoeien met een elektrische buxusschaar

Gereedschap voor buxus snoeien

Door de kleine blaadjes heb je bij buxus snoeien minder last van snijwonden dan bij hagen met grote bladeren. Daarom kun je prima een elektrische heggenschaar gebruiken. Toch krijg je het mooiste resultaat met een scherpe handheggenschaar, al kost dat wel wat meer werk.

Meer klusadvies

Choise Help - Tuin - Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? - Thumbnail
Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? keuzehulp