keuzehulp

Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap?

Snoeien doet groeien! Investeer daarom in goed snoeigereedschap, zeker als je graag tuiniert. Er is keuze genoeg: takkenscharen, een handzaag, een elektrische heggenschaar… Maar wat heb je echt nodig? Hier moet je op letten bij het kiezen van snoeigereedschap.

Snoeigereedschap kiezen

Ga je snoeigereedschap kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Snoeigereedschap kiezen doe je aan de hand van het soort en de hoeveelheid begroeiing in je tuin. Bomen, heesters, vaste planten en hagen vragen elk om een ander soort snoeigereedschap.
  • Er zijn snoeischaren met grepen speciaal voor kleine en grote handen én voor linkshandigen.
  • Ergonomische snoeischaren en uitschuifbare (telescopische) stelen maken de klus gemakkelijker.
  • Van vrijwel elk soort snoeigereedschap bestaat er ook een elektrische uitvoering.
  • Hoe harder het staal van de messen, hoe langer het scherp blijft.

Gewone snoeischaar

Voor dunne takken gebruik je een snoeischaar. Deze wordt met één hand bediend, heeft een korte steel en knipt takken door tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. De meest gebruikte soort is de papegaaienbeksnoeischaar die twee scherpe, snijdende messen heeft waardoor takken zo min mogelijk kneuzen.

Een aambeeld snoeischaar daarentegen heeft één snijdend mes dat tegen een vast ondermes drukt. Deze gebruik je minder vaak en is vooral geschikt om harde en dode takken door te knippen.

Snoeischaar kiezen

Ga je een snoeischaar kopen, test dan in de winkel of de greep goed in de hand ligt. Te grote of te kleine grepen kunnen al snel kramp veroorzaken. Er zijn snoeischaren voor grote en kleine handen.

Takkenschaar en takkenzaag

Gebruik voor de wat dikkere takken van heesters en bomen een takkenschaar. Net als de snoeischaar bestaan deze in uitvoeringen met een aambeeld en een papegaaienbek. De lange stelen van de takkenschaar bedien je met twee handen waardoor je dikkere takken kunt doorknippen. Voor dikkere takken kun je beter een (inklapbaar) snoeizaagje gebruiken. Deze zijn smal van formaat waardoor je ook in het hart van de struik kunt zagen, bijvoorbeeld bij verjongingssnoei.

Echte zware takken zaag je af met een beugelzaag. Handig zijn uitschuifbare (telescopische) stelen voor takkenscharen en zagen. Hiermee kun je takken boven je hoofd knippen zonder een trapje te hoeven gebruiken.

Elektrisch snoeigereedschap kiezen

Bij een tuin met veel bomen, maar ook bij het op maat zagen van haardhout komt een kettingzaag goed van pas. Je hebt keuze uit een kettingzaag op benzine (motorzaag) of een elektrische zaag. De motorzaag is het krachtigst maar ook het duurst. Ook snoei-, heggen- en takkenscharen zijn er in elektrische, accu of benzine uitvoering. Heb je weinig kracht in je handen of staan er veel bomen en heesters in je tuin, dan kan elektrisch snoeigereedschap een oplossing bieden.

Heggenschaar en buxusschaar

Heggenscharen zijn er met gegolfde en rechte messen. Gegolfde messen hebben meer grip op de takken maar rechte messen knippen preciezer. Met een telescopische heggenschaar hoef je niet meer met een trapje te werken. Wil je hagen sneller en preciezer snoeien, kies dan voor een motorheggenschaar (elektrisch, met accu of op brandstof). Voor vormsnoei gebruik je een buxusschaar, dit is een kleiner model heggenschaar.

Scherp houden

Vrijwel net zo belangrijk als een passende snoeischaar kiezen, is dat je het gereedschap schoon en scherp houdt. Dit snoeit niet alleen makkelijker maar voorkomt ook infecties.

Meer klusadvies

Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een grasmaaier? - Thumbnail
Hoe kies ik een grasmaaier? keuzehulp
Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een verticuteermachine? - Thumbnail
Hoe kies ik een verticuteermachine? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in