stappenplan

Hoe bestrijd ik de buxusmot?

De buxusmot is op steeds meer plaatsen actief. Waar eerst mooie groene buxushaagjes stonden, oogt het nu dor, droog en kaal. Hoe de buxusmot bestrijden? Zo!

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Houd je buxus dus goed in de gaten, vooral wanneer hij nog niet aangetast is door de buxusmot. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit.

Verwijder deze zo snel mogelijk, dit vindt de buxusmot namelijk de ideale plaats om eitjes te leggen.

Rupsen

Wanneer je rupsen ziet, kun je deze het best gelijk verwijderen. De jonge rupsen beginnen direct met eten. Ze kunnen dagelijks meerdere keren hun eigen gewicht aan voedsel opeten.

Last van veel rupsen? Zorg voor een vogelvriendelijke tuin, vogels zijn dol op rupsen.

Buxusmot bestrijden

Handel preventief door in de buurt van de buxus een Bayer n buxatrap monitoringval te plaatsen. Het best plaats je hem aan het begin van het seizoen (april).

Na drie maanden hoef je hem pas aan te vullen. De mannelijke motten worden aangetrokken door het lokmiddel. Door het vangen van de mannetjes buxusmotten, is de kans dat vrouwtjes bevrucht worden steeds kleiner en wordt de levenscyclus onderbroken.

Buxusziekte

Naast de buxusmot kan je buxus ook last hebben van de buxusziekte of -schimmel. Dit kun je bestrijden door hem in het groeiseizoen (maart-oktober) regelmatig te spuiten met Compo Duaxo-spray rozen.

Spuit het liefst ’s morgens, en als het mogelijk is aan de onderzijde van de bladeren De schimmel herken je aan verkleuring van het blad.

Middelen om je buxus te beschermen
Creatieve middelen tegen buxusmot

Wanneer je buxusmot bestrijdt, moet je dat vaak meerdere keren herhalen. Er zijn gelukkig ook middelen die langer actief blijven, KB Multisect of Compo Karate Garden bijvoorbeeld.

Multisect heeft een trage beginwerking, maar blijft wel 3 weken actief. Compo Karate Garden beschermt de plant tot 2 weken. Zeker te weten dat de buxusmot het niet overleeft wanneer hij van de plant eet.

Geef je buxus meer ruimte

Meer ruimte rondom je buxus kan veel schimmels en plagen voorkomen.

De plant krijgt zo meer kans om te drogen na een regenbui.

Verwijder verder aangetaste takken altijd direct én maak je snoeischaar goed schoon!

Voed je buxus uit ons assortiment
Zet het licht uit

Volwassen buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Zet dus zo min mogelijk tuinverlichting aan.

Dit stappenplan komt voor in